ΧΡΥΣΟΣ: Γεωπολιτικό ρίσκο και Fed θα κρίνουν την πορεία των τιμών το 2018 – Μέση τιμή στα 1.268 δολ η ουγγιά

Παρά την άνοδο της τάξεως του 9% που κατέγραψε ο χρυσός το 2017, η απόδοση του πολύτιμου μετάλλου τη χρονιά που φεύγει, δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο γ΄τρίμηνο του 2017, ο χρυσός έσπασε το φράγμα των 1.300 δολ./ουγγιά, ωστόσο δεν κατόρθωσε να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα.

Η πολιτική αβεβαιότητα, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η υποχώρηση του δολαρίου και οι αποφάσεις της Federal Reserve διαμόρφωσαν τις τιμές του χρυσού.

Στην τελική ευθεία για το 2018, οι αναλυτές διερωτούνται ποια θα είναι η πορεία του κίτρινου μετάλλου τη νέα χρονιά.

Οι αναλυτές δεν εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι ο χρυσός διαπραγματεύτηκε με έντονο volatility το 2017. Η τιμή του κίτρινου μετάλλου έφτασε τα υψηλά έτους τον Σεπτέμβριο, στα 1,346 δολ. Τότε ήταν η περίοδος κλιμάκωσης της κρίσης ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε τους επενδυτές στο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού., ενώ και το αδύναμο δολάριο στήριξε τις τιμές.

Στον αντίποδα, το χρυσός υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τον Ιανουάριο του 2017, στα 1.150 δολ. λόγω του ισχυρού τότε δολαρίου.

Όσον αφορά τις προοπτικές του 2018, μακροπρόθεσμα οι αναλυτές αναμένουν άνοδο των τιμών, σύμφωνα με του Ivesting News.

Όπως σχολιάζει ο David Morgan της Morgan Report, το 2018 θα είναι η χρονιά που οι επενδυτές θα ανακαλύψουν τη «βόμβα του χρέους», γεγονός που θα τους στρέψει στον χρυσό.

«Κλειδί» θα αποτελέσουν και οι αποφάσεις της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική, με τους αναλυτές της αγοράς να αναμένουν τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2018. Oι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού θα κινηθεί πάνω από τα 1.300 δολ.

Η πιο bullish εκτίμηση ανήκει στην CPM Group, η οποία προβλέπει άνοδο των τιμών στα 1.322 δολ, ενώ ο μέσος όρος των εκτιμήσεων σε δημοσκόπηση της Focus Economics διαμορφώνεται στα 1.268 δολ/ουγγιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα