Ελ. Κουντουρά: «Βλέπει» αύξηση στις κρατήσεις μέχρι και 30% ανα αγορά

της Στεφανίας Σούκη

Ανοδική τάση στις κρατήσεις και αύξηση από 4% έως 30% ανάλογα με την χώρα προέλευσης διαπιστώνει το υπουργείο Τουρισμού, με την αν. Υπουργό κ. Ελ. Κουντουρά να δηλώνει αισιόδοξη και για τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς και να ''ποντάρει'' στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

"H εικόνα του τετραμήνου του 2016 στα στοιχεία των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων αντανακλά τις πιέσεις από το προσφυγικό και κυρίως την συμπίεση του οδικού τουρισμού, λόγω των κλειστών συνόρων", ανέφερε η κ. Κουντουρά, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης

τύπου για τη μέχρι σήμερα πορεία του κλάδου.

"Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στο πεντάμηνο και στο εξάμηνο, όπως δείχνουν τα συνολικά στοιχεία που έχουμε από τις επίσημες πηγές, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και τα γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού που είναι σε καθημερινή επαφή με τους ξένους tour operators και παρακολουθούν την εξέλιξη των κρατήσεων.

Η τάση των κρατήσεων είναι ανοδική συνολικά στην πλειοψηφία των αγορών μας με αυξήσεις στις κρατήσεις που κυμαίνονται από 4% έως και 30% ανά αγορά, με εξαίρεση ίσως τις αγορές των Κάτω Χωρών, που όμως έχουν αρχίσει και ανακάμπτουν.

Τα στοιχεία της ΥΠΑ για το πεντάμηνο δείχνουν αύξηση 5% στις διεθνείς αφίξεις και τα στοιχεία του Ελευθέριος Βενιζέλος για το εξάμηνο δείχνουν επίσης αύξηση 5% των ξένων ταξιδιωτών. Με βάση όλα τα επίσημα στοιχεία που έχουμε από τα αεροδρόμια, από τους ξένους tour operators και από τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού, το 2016 έχει ξεκινήσει σε θετικό πρόσημο".

Αναφερόμενη ειδικά στα νούμερα από βασικές αγορές της Ελλάδας, όπως π.χ. αυτή της Ρωσίας, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι το 2015 με βάση τα επίσημα στοιχεία της Rostourism "είχαμε 650.000 επισκέπτες και στόχος το 2016 είναι να ξεπεράσουν το 1 εκατ..

Η στρατηγική μας στηρίζεται στις εθνικές συμφωνίες που υπογράψαμε με τους 6 μεγαλύτερους Tour Operators το Φεβρουάριο του 2016 για έως και 1.350.000 ταξιδιώτες. Λόγω τεχνικής εμπλοκής με το θέμα της visa τον Απρίλιο, μετακινήθηκαν από τους tour operators σε άλλους προορισμούς μεγάλος αριθμός τουριστικών πακέτων ταξιδιωτών που επιθυμούσαν να έρθουν στην Ελλάδα.

Το θέμα της visa λύθηκε οριστικά από το Υπουργείο Εξωτερικών και γίνονται στοχευμένες προσπάθειες προβολής από τον ΕΟΤ και το γραφείο μας του ΕΟΤ στη Ρωσία για να ενισχύσουμε την τουριστική ροή και τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής".

Σύμφωνα με τα νούμερα που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δ. Τρυφωνόπουλος, έως και την προηγούμενη εβδομάδα, πρίν δηλαδή το εκ νέου ''άνοιγμα'' της τουρκικής αγοράς για του Ρώσους τουρίστες, οι tour operators από τη Ρωσία καταγράφουν αύξηση από 30%- 60%.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις από την απόφαση για το Brexit, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι προς το παρόν "δεν υπάρχουν επιπτώσεις, ούτε έχει επηρεασθεί ο τουρισμός. Αν θα μειωθεί η έξοδος των Βρετανών τουριστών, θα μειωθεί προς όλες τις κατευθύνσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα