ΕΚΤ: Σταθερά υπέρ της εγγύησης καταθέσεων παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις

Την πάγια θέση της υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου ταμείου εγγύησης καταθέσεων στην Ευρωζώνη στηρίζει η ΕΚΤ σε έκθεσή της («Financial Integration of Europe») που δόθηκε στη δημοσιότητα και παρά τις κατά καιρούς αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί από γερμανικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να δημιουργηθεί, έως το 2014, ένα εγγυητικό ταμείο το οποίο ουσιαστικά θα προστατεύει τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία εκφράζει έντονες αντιρρήσεις για το όλο θέμα,

καθώς θεωρεί ότι εάν προχωρήσει η δημιουργία του συγκεκριμένου ταμείου, στο τέλος οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πληρώνουν τα «σπασμένα» και κυρίως προβλήματα που πιθανώς να εμφανιστούν σε τραπεζικά ιδρύματα χωρών της Νοτίου Ευρώπης.

«Για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, το Ευρωσύστημα υποστηρίζει την θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Σχήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme ή EDIS), όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περσινό Νοέμβριο», αναφέρει η ΕΚΤ σε έκθεσή της πάνω στην οικονομική ενοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου.

Παράλληλα στην έκθεση το εγγυητικό ταμείο χαρακτηρίζεται ως «ένα απαραίτητο στοιχείο ενός πραγματικά ενιαίου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και φυσικό συμπλήρωμα του κοινού νομίσματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα