ΕΚΤ: Απίθανο να μην δράσουμε το Μάρτιο

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που τάσσεται υπέρ μιας μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα διάθεση για να υπάρξει ριζική δράση, επισήμαναν μέλη της ΕΚΤ στο Reuters.

Mε τις προσδοκίες να μειωθεί ο πληθωρισμός, η ΕΚΤ

θα πρέπει να δράσει και να εντάξει την μείωση του επιτοκίου στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου, με κάποια μέτρα να περιλαμβάνουν αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων του ενεργητικού, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΚΤ στο Reuters.

Ωστόσο, αν δεν υπάρξει συναίνεση για το ποια περαιτέρω μέτρα πρέπει να ληφθούν και την ήπια ανάκαμψη της Ευρωζώνης να παραμένει σε τροχιά, ορισμένα μέλη είναι επιφυλακτικά για την λήψη πιο δραστικών μέτρων.

Σημείωσαν πάντως ότι μπορεί να αλλάξουν στάση αν η τρέχουσα αναταραχή στις αγορές συνεχιστεί και αποτελέσει κίνδυνο για την πραγματική οικονομία.

«Είναι απίθανο να μην κάνουμε κάτι το Μάρτιο» επισήμανε ένας από τους 19 κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης και πρόσθεσε:

«Οι νομισματικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό υποχωρούν και διακυβεύεται η αξιοπιστία μας. Νομίζω ότι μια μείωση του επιτοκίου καταθέσεων είναι ομόφωνα αποδεκτή» πρόσθεσε.

«Η πιθανότητα της μείωσης του επιτοκίου είναι υψηλή», δήλωσε ένας άλλος κεντρικής τραπεζίτης.

«Δεν θα έκανε πολλά και θα ήταν λάθος να στείλουμε μήνυμα ότι βασιζόμαστε σε συμβατικές πολιτικές όταν θα είμαστε σε μη συμβατική σφαίρα για πολλά χρόνια ακόμα. Η ποσοτική χαλάρωση είναι ένα βασικό εργαλείο της πολιτικής μας και νομίζω ότι κάθε μέτρο πρέπει να έχει μια συνιστώσα του QE» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα