Έκδοση ομολογιακού πάνω από 200 εκατ. μετά το μετασχηματισμό του Ομίλου ανακοίνωσε ο Ευ. Μυτιληναίος

Του Δημήτρη Παφίλα

Άλλαξε σελίδα ο Όμιλος Μυτιληναίου καθώς μετά από 23 χρόνια μετασχηματίζεται σε έναν νέο όμιλο με τη συγχώνευση της ΜΕΤΚΑ. Από το βήμα της ΓΣ των μετόχων η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε παράλληλα την έκδοση ομολογιακού δανείου άνω των 200 εκατ. ευρώ, που θα της δώσει δυνατότητα, όπως είπε, να «χτυπήσει» οποιοδήποτε στόχο εξαγοράς στην Ελλάδα. Η έκδοση θα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα

και με χαμηλό επιτόκιο. Όσον αφορά τα κέρδη για το 2017 η διοίκηση εκτίμησε ότι τα EBITDA θα είναι πάνω από 300 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη προ φόρων πάνω από 200 εκατ. και ο τζίρος πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας και ιδρυτής Ευ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι το μυστικό της συγχώνευσης είναι το “ξεκλείδωμα” αξίας για τους μετόχους αφού πάνω από 200 εκατ. ευρώ EBITDA κατέληγαν σε μειοψηφίες, χρηματοοικονομικά έξοδα και αποσβέσεις. Τώρα, όπως είπε, αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν στους μετόχους.

Συγκεκριμένα με το ομολογιακό δάνειο η εταιρεία θα μετατρέψει το σύνολο του δανεισμού σε 5ετές δάνειο χωρίς δόσεις (baloon) και ανοικτές γραμμές χρηματοδότησης 1,4 δισ ευρώ.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στο μετασχηματισμό της εταιρικής δομής που ανέλαβε η McKinsey καθώς υπάρχει ειδική μονάδα υπό τον κ. Σ. Κασδά με σκοπό η Μυτιληναίος να αποκτήσει την καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση.

Όπως πρόσθεσε είναι περισσότερο ικανοποιημένος απ' αυτό το μετασχηματισμό καθώς ο επενδυτής Prem Watsa δεν πίστευε στα μάτια του όταν είδε τις παρουσιάσεις από τους Γενικούς Διευθυντές του Ομίλου. Συμπλήρωσε δε ότι είναι περισσότερο ευχαριστημένος απ' αυτή την αλλαγή της εταιρικής διακυβέρνησης διότι η εταιρεία, όπως είπε, αποκτά εταιρική διακυβέρνηση για τα 30 – 50 επόμενα χρόνια παύοντας να είναι προσωποπαγής. Μάλιστα, όπως συνέχισε, έχει σκοπό να φθάσει την εταιρική διακυβέρνηση στο υψηλότερο σημείο, γι αυτό και σκέπτεται να αποχωρήσει από Πρόεδρος παραμένοντας μόνο ως διευθύνων σύμβουλος. Σημείωσε ότι αυτό δεν το έχουν κατορθώσει ούτε μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες έχουν τον ίδιο Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων ο κ. Μυτιληναίος δεσμεύθηκε προσωπικά για τη χορήγηση μερίσματος απ' τη χρήση του 2017 και στο εξής (εάν δεν υπάρχουν άλλου είδους εξελίξεις).

Διαπραγματεύσεις

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και το χρέος τόνισε ότι σημασία έχει το πως βλέπουν οι αγορές το χρέος, γι αυτό η Ελλάδα πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση και να αποπληρώσει τη δόση. Οι συνθήκες στην Ευρώπη όχι μόνο απ' την πλευρά της Γερμανίας και του Σόιμπλε είναι τέτοιες που δεν μπορούν να δώσουν στην Ελλάδα μία λύση για το χρέος, αλλά μόνο μία δήλωση για το τι θα γίνει μελλοντικά. Αυτό θα το δουν οι αγορές και έτσι θα αρχίσουν να επενδύονται λεφτά στην οικονομία, είπε. Πρόσθεσε δε, το σημερινό πολιτικό κλίμα δείχνει μία σταθερότητα, αφού υπάρχει μία κυβέρνηση που προχωρεί τις μεταρρυθμίσεις αλλά και μία αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία διάκειται φιλικά προς τις μεταρρυθμίσεις.

Επενδύσεις 500 εκατ. δολαρίων

Νέο εργοστάσιο αλουμίνας, μια επένδυση 400 εκατ. δολαρίων που θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας και θα ανεβάσει την παραγωγή στο ένα εκατομμύριο τόνους θα χτίσει ο όμιλος Μυτιληναίος, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

Παράλληλα προωθείται η αναβάθμιση της μονάδας παραγωγής αλουμινίου, μια επένδυση 100 εκατ. ευρώ η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας από τις 190 χιλιάδες στις 270 χιλιάδες τόνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα