ΕΙΤΗΣΕΕ - ΣΔΕ - ΕΔΕΕ: «Η διαφήμιση δεν μπορεί να ελέγχεται από το Κράτος»

Σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με το σχέδιο νόμου «Ηλεκτρονικό Σύστημα Διάθεσης Τηλεοπτικού Διαφημιστικού Χρόνου» εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους, οι φορείς της αγοράς Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), Ένωση Εταιριών Διαφήμισης - Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) και Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ).

Στις 15 Ιουνίου είχε κυκλοφορήσει ανεπίσημα το κείμενο του σχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με τους φορείς, αποτελεί μερική τροποποίηση αυτού που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούλιο

του 2016 και πάνω στο οποίο οι ίδιοι είχαν και τότε ξεκάθαρα τοποθετηθεί, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε ένα κρατικό μηχανισμό διαχείρισης ιδιωτικών συναλλαγών. Αντίθετα, είχαν αντιπροτείνει τη δημιουργία ενός διακλαδικού οργάνου. Επί του παρόντος σχεδίου νόμου οι φορείς της αγοράς εκφράζουν και πάλι σοβαρές ενστάσεις, οι οποίες συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία:

• Το εν λόγω σχέδιο νόμου δημιουργεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο και ένα μοναδικό ευρωπαϊκό μόρφωμα οιονεί κρατικού μονοπωλίου.

• Καταστρατηγεί θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία των συμβάσεων.

• Υποχρεώνει τους τηλεοπτικούς σταθμούς να εκχωρήσουν το έσοδό τους σε τρίτο, ο οποίος θα τιμολογεί και θα εισπράττει για λογαριασμό τους, με βάση προδιαγραφές που ορίζει το κράτος και όχι ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός.

• Η πώληση διαφημιστικού χρόνου αποκλειστικά και μόνο με δημοπράτηση, είναι πρακτικά αδύνατη και δεν εφαρμόζεται σε κανένα μέρος του κόσμου για το σύνολο του διαφημιστικού χρόνου.

• Η ιδιοκτησία του συστήματος παραμένει επί της ουσίας κρατική, με το ΕΣΡ να λειτουργεί μόνον ως επόπτης.

• Η διαφημιστική αγορά απαιτεί εκ φύσεως ταχύτατη προσαρμοστικότητα, που σημαίνει ότι η διαδικασία του κρατικού διαγωνισμού ανάθεσης κατασκευής και λειτουργίας σχετικής πλατφόρμας, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μίας ζωντανής αγοράς.

«Δεν χρειάζεται εκτενής νομική επιχειρηματολογία για να αντιληφθεί ο μέσος πολίτης ότι η υποχρεωτική και αποκλειστική διαχείριση ιδιωτικών συναλλαγών από κρατικό φορέα παραβιάζει θεμελιώδεις ατομικές και επιχειρηματικές ελευθερίες που προστατεύονται από το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως η ελευθερία των συμβάσεων, δηλαδή η ελεύθερη επιλογή του ποιος συμβάλλεται με ποιον και τι περιεχόμενο έχει η σύμβασή τους», επισημαίνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα