Ειδικό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς και τραπεζικές κάρτες στη «μάχη» να καμφθούν οι αντιδράσεις των αγροτών

Μέτρα για την ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με φορολογικά, ασφαλιστικά και επενδυτικά κίνητρα, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, που προχωρεί στη σύνταξη μητρώου αγροτών με βάση τρία αυστηρά κριτήρια. Παράλληλα θα καθιερωθεί ειδική κάρτα για τους αγρότες, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

Όπως γράφει το Έθνος στο όνομα της αναζήτησης «αντιμέτρων» για την εκτόνωση της κρίσης με τα αγροτικά μπλόκα, η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία μητρώου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με σκοπό την ευνοϊκή φορολογική και ασφαλιστική τους μεταχείριση.

Το σχέδιο βασίζεται

στο διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από τους ετεροεπαγγελματίες, με αυστηροποίηση του όρου αγρότης και τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας για την ένταξη στο μητρώο θα πρέπει να πληρούνται τρεις βασικές προϋποθέσεις:

-Θα πρέπει να αντλεί το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα

-Το 30% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του να απασχολείται στον αγροτικό τομέα

-Να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ

Όσοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις θα εντάσσονται στο μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Το σχέδιο για την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών περιλαμβάνει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από 26% που θα ισχύει από το 2017, θέσπιση αφορολόγητου ορίου για το οικογενειακό εισόδημα, μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών, καθώς και μοριοδότηση για συμμετοχή στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεδομένη θεωρείται και η διεύρυνση των εκπτώσεων δαπανών από το φρολογητέο εισόδημα με βάση τα βιβλία εσόδων - εξόδων των αγροτών. Στις εκπτώσεις θα συμπεριληφθεί και η τεκμαρτή οικογενειακή αμοιβή για αγροτικές εργασίες, ενώ θα υπάρξει και συντελεστής αποσβέσεων για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων και άλλων πάγιων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή.

Η δε θέσπιση αφορολογήτου ορίου στις επιδοτήσεις για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θεωρείται απ΄ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέτρο που μπορεί να αντισταθμίσει μεγάλο μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης.

Στο ασφαλιστικό μέτωπο προβλέπειτα η σταδιακή επιβολή της ασφαλσιτικής εισφοράς σε βάθος τριετίας. Ενώ προβλέπειται εισφορά 14% το 2014, 17% το 2018 και 20% το 2019, εξετάζεται να δοθεί παράαση κατά 1-2 έτη στη μεταβατικότητα της εισφοράς του 20% για τους αγρότες.

Παράλληλα διερευνάται η δυνατότητα αλλαγής στη βάση υπολογισμού του ασφαλίστρου. για τους αγρότες το σχέδιο νόμου ορίζει κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα από το 2017 στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού, δηλαδή στα 468 ευρώ. Εξετάζεται το ποσοστό να μειωθεί στο 70%.

Η «κάρτα του αγρότη»

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σε διαπραγματεύσεις με την Ένωση Ελληνικών Τραεπζών για την έκδοση της «κάρτας του Αγρότη», ως εργαλείο για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Η κάρτα θα συνδεθεί και θα έχει ως πιστωτικό όριο την ενιαία ενίσχυση που δικαιούται ο κάθε αγρότης.

με το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο ο αγρότης θα μπρεί να προεισπράττει ο΄λο το χρόνο έναντι των ενισχύεων που δικαιούται από το τραπεζικό ίδρυμα της προτίμησης του με χαμηλό επιτόκιο, χρήματα που του είναι απαραίτητα για την αγορά εφοδίων και τη χρηματοδότηση εν μέρει της δραστηριότητας του.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση πρχωρά με νομοθετική πρωτοβουλία στην καθιέρωση υποχρεωτικού εργοσήμου για τους παράτυπα διαμένονες μετανάστες που εργάζονται στον αγροτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα