Δυναμική η ανάπτυξη της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Δυναμική αρχίσει να «χτίζει» η ανάπτυξη της μεταποίησης στην Ευρωζώνη, όπως δείχνουν τα στοιχεία PMI της Markit για τον Οκτώβριο.

Η ανάπτυξη της παραγωγής, των νέων παραγγελιών, των εξαγωγών και της απασχόλησης επιταχύνεται, και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών.

Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη ανήλθε τον προηγούμενη μήνα σε υψηλό 33 μηνών στις 53,5 μονάδες, από τις 52,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για 53,3 μονάδες.

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη εμφάνισαν η Γερμανία και η Ολλανδία. Στην Γερμανία ο PMI ανήλθε επίσης σε υψηλό τριών ετών στις 55 μονάδες, ενώ στην Ολλανδία ανήλθε σε υψηλό 15 μηνών.

Στη Γαλλία, ο δείκτης ανήλθε στις 51,8 μονάδες.

«Ο κλάδος της μεταποίησης στην Ευρωζώνη έκανε ένα πολύ θετικό ξεκίνημα στο τελευταίο τρίμηνο. Η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και οι νέες εξαγωγές, όλα αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών» σχολιάζει ο Rob Dobson, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. «Πέντε από τις οκτώ χώρες που καλύπτει ο δείκτης εμφάνισαν ανάπτυξη τον Οκτώβριο, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ισπανία. Η μεταποίηση στη Γαλλία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες. Το μοναδικό μελανό στοιχείο είναι η Ελλάδα, όπου καταγράφηκε συρρίκνωση» προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα