Δομοτεχνική: Φεύγει από οδικό έργο λόγω ταμειακής δυσκολίας

Της Μαριάννας Τζάννε

Πυκνά σύννεφα σκεπάζουν τους τελευταίους μήνες τον όμιλο της Δομοτεχνικής, της μεγαλύτερης βορειοελλαδίτικης εταιρείας κατασκευαστικών και τουριστικών υπηρεσιών.

Στις 12 Ιουλίου δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια, η απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρίστου Σπίρτζη με την οποία η εταιρεία υποκαθίσταται στο οδικό έργο "Σκάρφεια -Λαμία -Ράχες" του ΠΑΘΕ συνολικού

ύψους 11,1 εκ. ευρώ από το άλλο μέλος της κοινοπραξίας την εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ.

Την υποκατάσταση είχε ζητήσει από τις αρχές Ιουνίου η Δομοτεχνική, επικαλούμενη την "ταμειακή δυσχέρεια της εταιρείας και την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης του έργου".

Το έργο είχε ανατεθεί με έκπτωση 38,46% στο σχήμα "Δομοτεχνική-ΕΡΕΤΒΟ-ΕΤΒΟ ΑΤΕ"το Φθινόπωρο του 2014. Πέρσι, το υπουργείο Υποδομών έδωσε παράταση στην παράδοση του έργου έως τα τέλη Ιουνίου ενώ προ μηνών το ανάδοχο σχήμα, ζήτησε επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος έως τα τέλη Ιουλίου.

Πρόσφατα μάλιστα το υπουργείου ενέκρινε και πρόσθετες εργασίες για το έργο, συνολικού ύψους 1,3 εκ. ευρώ. Η υποκατάσταση της Δομοτεχνικής με δική της απόφαση από το έργο, που θεωρείται ως ασυνήθιστη πρακτική στα κατασκευαστικά έργα (συνήθως η υποκατάσταση γίνεται κατόπιν απόφασης των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου), καταδεικνύει τις οικονομικές δυσκολίες της εταιρείας, εικόνα που που αντανακλά και ο ξενοδοχειακός τομέας στον οποίο ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της Domotel.

Η εταιρεία πρόσφατα έχασε την διαχείριση του πεντάστερου ξενοδοχείου Les Lazaristes στην Θεσσαλονίκη, ύστερα από 14 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Η γνωστή αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων, διαχειρίζεται ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων ανά την Ελλάδα, σε Αθήνα, Βόλο, Καρδίτσα, Σύβοτα Θεσπρωτίας, Αράχωβα, Καϊμάκτσαλαν. Η Δομοτεχνική έχει κατασκευάσει μεταξύ άλλων το Les Lazaristes αλλά και το πολυτελές Amanzoe στο Πόρτο Χέλι. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της Δομοτεχνικής, στην χρήση του 2015 εμφάνισε τζίρο 30,3 εκ. ευρώ (από 30,98 εκ. ευρώ το 2014) και ζημιές 4,6 εκ. (από 4,1 εκ. το 2014). Για την ίδια περίοδο το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανερχόταν σε 71,7 εκ. ευρώ. Η εταιρεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 απασχολούσε 142 άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα