Τα... ρεκόρ του Ελ. Βενιζέλος και το ορόσημο του 2017

Αύξηση της επιβατικής κίνησης αν και με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την αλματώδη πορεία της τελευταίας τριετίας αναμένει για φέτος το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Οπως σημειώνει στο σχετικό σημείωμά της στην ετήσια έκθεση η διοίκηση, μετά από ένα επιτυχημένο 2016, οι προοπτικές για το 2017 είναι θετικές, αν και όχι χωρίς προκλήσεις. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014-16 η επιβατική κίνηση αυξήθηκε συνολικά κατά 60%, ποσοστό που δείχνει μια εντυπωσιακή αύξηση για ένα μητροπολιτικό αεροδρόμιο, δεδομένων και

των εξελίξεων στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Για το 2017 αναμένεται χαμηλότερη ανάπτυξη συνεκτιμώντας αριθμό παραγόντων και συγκεκριμένα:

-Τα ήδη ανακοινωθέντα πλάνα των αερομεταφορέων με βάση την Αθήνα οι οποίοι σχεδιάζουν μεν να αυξήσουν το διεθνές δίκτυο τους, μειώνοντας όμως τη χωρητικότητά τους στην τοπική αγορά. Εντούτοις, οι συντελεστές πληρότητάς τους αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, αναμένεται υγιής αύξηση της χωρητικότητας των φιλοξενούμενων αερομεταφορέων.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει μικρή αύξηση αλλά το γενικότερο περιβάλλον συνεχίζει να είναι εύθραυστο επηρεάζοντας την τάση των Ελλήνων ταξιδιωτών. Από την άλλη, η γεωπολιτική κατάσταση ευνοεί τον ελληνικό τουρισμό, ως εκ τούτου η διεθνής ζήτηση για ταξίδια αναψυχής εκτιμάται ότι θα ισχυροποιηθεί. Η Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών αναμένεται να διατηρήσει την κερδοφόρα πορεία της με αύξηση εσόδων που θα συμβαδίζει με την επιβατική κίνηση.

Επιπλέον, πέραν της αύξησης της κίνησης του αεροδρομίου και της διασφάλισης της αυξημένης χωρητικότητας των εγκαταστάσεων του αεροσταθμού, η εταιρεία του αεροδρομίου συνεχίζει να προβαίνει σε επενδύσεις που θα διατηρήσουν και θα βελτιώσουν την ανταποδοτική αξία προς τους επιβάτες και τους χρήστες και ταυτόχρονα εξυπηρετούν τους επιχειρηματικής μας στόχους.

Οπως επισημαίνει η διοίκηση, οι πιο σημαντικές επενδύσεις το 2017 αφορούν σε λειτουργικές και εμπορικές αναβαθμίσεις στις εγκαταστάσεις αεροσταθμών ως μέρος ενός πολύχρονου επενδυτικού σχεδίου βελτίωσης των αεροσταθμών.

Η αναβάθμιση της περιοχής Εντός Σένγκεν του Κύριου Αεροσταθμού θα ολοκληρωθεί εντός του έτους ενώ θα ξεκινήσει επίσης η αναβάθμιση των περιοχών του Δορυφορικού Αεροσταθμού. Ταυτόχρονα, το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας προβλέπει δαπάνες σε μια σειρά από περιοχές τόσο εντός όσο και εκτός του αεροσταθμού, με επενδύσεις σε διάφορους τομείς όπως βελτιώσεις της εμπειρίας των χρηστών, ενίσχυση στα θέματα ασφάλειας, συμμόρφωση με απαιτήσεις που προκύπτουν από τις ρυθμιστικές αρχές και λοιπές ενέργειες που σχεδιάζονται για να καλύψουν τόσο τις άμεσες ανάγκες των χρηστών όσο και μακροπρόθεσμες ανάγκες του αεροδρομίου.

Σημειώνεται εδώ ότι για το 2016 τα λειτουργικά έσοδα του ΔΑΑ ανήλθαν στο ποσό των 404,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,95% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, κυρίως λόγω της αύξησης της επιβατικής κίνησης. Στα 132,4 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα μετά φόρων κέρδη του αεροδρομίου, καταγράφοντας αύξηση 9,7% σε σχέση με το 2015, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 134,8 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 21,9%.

Η επιβατική κίνηση έφτασε την περασμένη χρονιά τα 20,2 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 10,7% συγκριτικά με το 2015.

Το ορόσημο του 2017

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της διοίκησης, το έτος 2017 θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ιστορικό ορόσημο τόσο για την Εταιρεία Αεροδρομίου όσο και για τον ελληνικό κλάδο αερομεταφορών: Η παραχώρηση 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην ελληνική αγορά αερομεταφορών.
Ακόμα πιο σημαντικό γεγονός για τον ΔΑΑ αποτελεί η τελική ολοκλήρωση της επέκτασης της περιόδου παραχώρησης εντός του 2017.

"Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του αεροδρομίου και θα προσφέρει τον απαραίτητο χρονικό ορίζοντα για τον επιχειρηματικό και επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας. Υπό τους όρους μιας δίκαιης συναλλαγής, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα διατηρήσουν την αξία τους στην εταιρεία. Το Ελληνικό Δημόσιο θα επιτύχει όχι μόνο οικονομικά οφέλη από τη συναλλαγή υπό την ταυτόχρονη ιδιότητα της παραχωρούσας αρχής και του μετόχου, αλλά θα ωφεληθεί επίσης από τη συνέχιση της επιτυχημένης δραστηριότητας του φορέα λειτουργίας του κύριου αεροδρομίου της χώρας. Οι αεροπορικές εταιρείες και οι επιχειρησιακοί εταίροι θα ωφεληθούν από τη μεγαλύτερη σύγκληση της ανάκτησης κόστους των υποδομών με τη διάρκεια ζωής τους και θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο υγιές επιχειρησιακό περιβάλλον του ΔΑΑ.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν εκτενέστερες προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης. Τέλος, όλα τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη θα συνεχίσουν να επωφελούνται από έναν φορέα λειτουργίας που βρίσκεται στην κορυφή σε όλους τους τομείς της εταιρικής και κοινωνικής υπευθυνότητας".

Keywords
Τυχαία Θέματα