ΔΝΤ: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,4%

Η εξαετής παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δείχνει ορισμένα σημάδια επιβράδυνσης.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις της παγκόσμιας ανάπτυξης, αφού η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και το πολιτικό πρόβλημα στη Βραζιλία βυθίζουν την χώρα σε περαιτέρω κρίση, οι χαμηλότατες τιμές του αργού πλήττουν τις χώρες-παραγωγούς της Μέσης Ανατολής, και το ενδυναμωμένο δολάριο επιβραδύνει τις προοπτικές των ΗΠΑ.

Η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί κατά 3,4% το 2016,

ενώ η αρχική εκτίμηση βρισκόταν στο 3,6% τον Οκτώβριο, όπως ανέφερε το ΔΝΤ στην τριμηνιαία του έκθεση. Το Ταμείο μείωσε, επίσης, την αναμενόμενη ανάπτυξη του 2017 σε 3,6% από 3,8%.

Η εκτίμηση του Ταμείου δεν προσφέρει καθόλου σιγουριά, τη στιγμή που το 2016 έχει ξεκινήσει αρκετά δύσκολα για τις χρηματοοικονομικές αγορές.

"Το 2016 θα είναι ένα έτος που χαρακτηρίζεται από μεγάλες προκλήσεις, και οι ρυθμιστές θα πρέπει να ξεκινήσουν να μελετούν τα μέτρα που μπορούν να πάρουν για την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης αντίστασης, αλλά και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές", ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Maurice Obstfeld σε άρθρο που συμπληρώνει την αναφορά.

Το ΔΝΤ υπολογίζει πως η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,1% πέρυσι, στο χαμηλότερο, δηλαδή, επίπεδο από την κρίση του 2009. Οι αναπτυσσόμενες αγορές επιβραδύνθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Το Ταμείο ανέφερε πως τα ρίσκα της παγκόσμιας ανάπτυξης συνεχίζουν να αυξάνονται αφού ο κόσμος αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες προσαρμογές: την επιβράδυνση των αναδυόμεων αγορών, την αλλαγή της οικονομία της Κίνας, και την σταδιακή έξοδο της Fed από τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να πληγεί εάν αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν, όπως προειδοποίησε το ΔΝΤ.

Η υποβαθμισμένες προβλέψεις και η ανησυχία των αγορών επιβαρύνουν την χρηματοοικονομική εικόνα για την Christine Lagarde και 2.500 στελέχη επιχειρήσεων, ρυθμιστές, επενδυτές και ακαδημαϊκούς που θα βρεθούν στο Davos για την συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αυτή την εβδομάδα.

Η πτωτικές ανακατατάξεις των αναπτυσσόμενων αγορών αποτελούν και βασικό λόγο της υποβάθμισης αυτής. Το ΔΝΤ μείωσε την προοπτική των αγορών αυτών σε ανάπτυξη 4,3% από 4,5% τον Οκτώβριο.

Οι ερευνητές του Ταμείου, πάντως, δεν μείωσαν την προοπτική ανάπτυξης της Κίνας φέτος, η οποία βρίσκεται ακόμη στο 6,3%. Παρόλα αυτά μείωσαν την αντίστοιχη της Βραζιλίας κατά 2,5% σε -3,5% το 2016. Επίσης αναμένουν πως η οικονομία της Ρωσίας θα συσταλεί κατά 1% φέτος σε σχέση με υπολογισμό συστολής 0,6% τον Οκτώβριο.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το ΔΝΤ αναμένει μία "μέτρια και άνιση" ανάκαμψη. Το ταμείο μείωσε τις προοπτικές των ΗΠΑ σε 2,6% από 2,8% τον Οκτώβριο λόγω ισχυρού δολαρίου και πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Το ΔΝΤ αύξησε την προοπτική ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε 1,7% από 1,6% τον Οκτώβριο ενώ η Ιαπωνία έμεινε απαράλλακτη στο 1% και η Βρετανία σταθερή στο 2,2%.

Το Ταμείο επανέλαβε την έκκλησή του για χαλαρή νομισματική πολιτική στον ανεπτυγμένο κόσμο, με τις κυβερνήσεις να αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες και να προχωρούν με μεταρρυθμίσεις.

Εν μέσω της κρίσης στη Συρία, είναι πολύ σημαντικό πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν στην οικονομική ενσωμάτωση των προσφύγων, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Τέλος, στις αναδυόμενες αγορές, οι ρυθμιστές σύμφωνα με το Ταμείο θα πρέπει να προασπιστούν της οικονομίας ενάντια σε πιθανά σοκ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αυξήσουν την ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα