ΙΕΑ: Κίνδυνος να "πνιγεί" η παγκόσμια αγορά πετρελαίου λόγω υπερπροσφοράς

Σύμφωνα με την ΙΕΑ οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν να "πνιγούν λόγω υπερπροσφοράς", κάτι που θα σημάνει την περαιτέρω πτώση των τιμών, τη στιγμή που η ανάπτυξη της ζήτησης επιβραδύνεται και το Ιράν είναι έτοιμο να ανανήψει τις εξαγωγές της με το τέλος των διεθνών κυρώσεων.

Η ΙΕΑ περιόρισε τους αναμενόμενους αριθμούς για το 2016 όσον αφορά

την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση τη στιγμή που η ανάπτυξη της Κίνας αποδυναμώνεται και η παραγωγή πετρελαίου εκτός OPEC αυξάνεται. Αν και η προσφορά των χωρών εκτός του OPEC θα μειωθεί κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα το 2016, η επιστροφή του Ιράν σημαίνει πως αυτό το κενό θα καλυφθεί μέχρι τα μέσα του έτους. Ως αποτέλεσμα, οι αγορές μπορεί να έχουν πλεόνασμα 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Το πετρέλαιο βυθίστηκε σε 12ετές χαμηλό κάτω από τα 28 δολ./βαρέλι στο Λονδίνο τη Δευτέρα, αφού η άρση των διεθνών κυρώσεων το σαββατοκύριακο επέτρεψε στο Ιράν να επιστρέψει στις εξαγωγές του, απειλώντας την χειροτέρευση της υπερπροσφοράς που υπάρχει ήδη από τον υπόλοιπο OPEC και τις ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία απέδειξε την Κυριακή πως δεν θα κάνει πίσω στην στρατηγική της προς προάσπιση του μεριδίου αγοράς της ακόμη κι αν οι τιμές καταρρέουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα