Διπλωματικό επεισόδιο Αγγλίας - Γαλλίας για το δακτυλίδι της Ιωάννας της Λωραίνης

Μετά από σχεδόν έξι αιώνες το διάσημο δαχτυλίδι που πιστεύεται ότι άνηκε στην Ιωάννα της Λωραίνης επέστρεψε στην Γαλλία. Μάλιστα η Αγγλία το θέλει πίσω όμως η Γαλλία αρνείται την επιστροφή του.

Η Ζαν ντ' Αρκ θεωρείται από τους Γάλλος εθνική ηρωίδα που τους βοήθησε να διώξουν του Άγγλους από την χώρα.

Το επιχρυσωμένο δαχτυλίδι πιστεύεται ότι δόθηκε στην μαρτυρική μορφή της γαλλικής αντίστασης κατά των Άγγλων από τους γονείς

της κατά την πρώτη της κοινωνία.

Σύμφωνα με τον θρύλο το δακτυλίδι κλάπηκε από την Ιωάννα της Λωραίνης από έναν φιλοάγγλο Γάλλο επίσκοπο κατά την διάρκεια της δίκης της το 1431, στην οποία και αποφασίστηκε να καεί ζωντανή. Το δαχτυλίδι στάλθηκε στην Αγγλία σαν τρόπαιο πολέμου.

Εξακόσια χρόνια μετά το δαχτυλίδι βρήκε σε πλειστηριασμό, στις 26 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο, στην τιμή των 20.084 δολαρίων.

Η Γαλλία αγόρασε πανηγυρικά το δαχτυλίδι για 415.063 δολάρια, όμως το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας ζήτησε την επιστροφή του δακτυλιδιού ως ιστορικής σημασίας για την χώρα. Μάλιστα όπως υποστηρίζεται το δακτυλίδι δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα έγγραφα κατά το ταξίδι επιστροφής του στην Γαλλία.

Ο Philippe de Villiers, ιδρυτής του θεματικού πάρκου Puy de Fou, υπερθεμάτισε την θριαμβευτική, όπως σημείωσε επιστροφή του δακτυλιδιού. Το δακτυλίδι γύρισε για να μείνει, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα