Διεθνείς αγορές: Ξεχάστε ταύρους και αρκούδες – Ήρθαν οι λαγοί

Η αγορά-λαγός είναι εδώ - Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της και πως θα πρέπει να αντιδράσουν οι επενδυτές

Ο συνήθης χαρακτηρισμός είναι ότι μία αγορά διανύει περίοδο bull market (ανοδική πορεία) ή bear market (πτωτική πορεία). Ή τουλάχιστον αυτό συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Όμως υπάρχει και μία άλλη «μορφή» που μπορεί να λάβει η πορεία των αγορών και φέρει το όνομα του... λαγού (bunny market). Πρόκειται για έναν νέο χαρακτηρισμό

τον οποίο αποφάσισε να εισάγει στην αργκό των αγορών ο Jim Paulsen, ένας από τους γνωστότερους στρατηγικούς αναλυτές της Wells Capital Management.

Τι είναι, όμως, η αγορά-λαγός; «Σε πλήρη αντίθεση με τα απόλυτα ξεκάθαρα χαρακτηριστικά των bull ή bear markets, μία αγορά-λαγός είναι αυτή που τη μία στιγμή κινείται ανοδικά και την άλλη κινείται πτωτικά. Ουσιαστικά δεν πάει πουθενά αλλά... αναπηδά στο ίδιο μέρος, κάτι που χαρακτηρίζει αρκετές αγορές σε περιόδους όπου ο κύκλος της οικονομικής ανάκαμψης έχει ολοκληρωθεί», σημειώνει ο αναλυτής.

Η άποψη του Paulsen αποτυπώνεται άριστα στην πορεία των αμερικανικών δεικτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, με τον S&P 500 να διατηρείται σχεδόν αμετάβλητος σε σύγκριση με επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τον Νοέμβριο του 2014.

«Η αμερικανική αγορά θα παραμείνει στάσιμη και φέτος. Σε μία αγορά-λαγό δεν μπορούμε να είμαστε ούτε αισιόδοξοι, ούτε απαισιόδοξοι. Θα πρέπει να ανακαλύψουμε άλλους τρόπους προσέγγισής της», προσθέτει ο Paulsen.

Όσο για την τακτική που συστήνει ο ίδιος αυτή περιλαμβάνει: αποφυγή των αμερικανικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης και στροφή σε μετοχές μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης αλλά και σε εμπορεύματα.

Σε επίπεδο κλάδων στηρίζει αυτούς βιομηχανιών, πρώτων υλών και κεφαλαιακών αγαθών.

Keywords
Τυχαία Θέματα