Δημοσκόπηση Reuters: Η Fed θα αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια φέτος

Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την αδυναμία που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία αλλά και ο πληθωρισμός, φαίνεται πως δεν θα λειτουργήσουν ανασταλτικά ώστε να αποτρέψει την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που προβλέπει πως θα υπάρξουν δύο αυξήσεις των επιτοκίων φέτος.

Αν

και η πρόσφατη απόφαση που έλαβε η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν τον περασμένο Δεκέμβριο να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία, θεωρήθηκε λανθασμένη από μερικούς, για κάποιους άλλους θεωρήθηκε σωστή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters πάνω από 80 αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά το β΄τρίμηνο του έτους και πιθανότατα άλλη μία στο τέλος του έτους, με τα επιτόκια να κυμαίνονται μεταξύ του 0,75% και 1%.

Συγκεκριμένα, το 75% θεωρεί πιθανή μία τουλάχιστον αύξηση των επιτοκίων φέτος, σε αντίθεση με τις αγορές που το θεωρούν απίθανο.

Ο αριθμός αυτός των αυξήσεων είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν που προέβλεπαν τον περασμένο μήνα οι αναλυτές, ωστόσο, είναι μεγαλύτερος από αυτόν που αναμένουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι αγορές προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει καμία κίνηση από την Fed μέχρι τα μέσα του 2017, όπου τότε οι αναλυτές αναμένουν πως τα επιτόκια θα αυξηθούν τέσσερις φορές από 1,25% – 1,50%.

Επίσης, μόλις το 20% εκτιμά πως η αμερικανική οικονομία θα έρθει αντιμέτωπη με μια ύφεση κατά τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο, σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο όπου το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 15% και τον περασμένο Δεκέμβριο που άγγιζε το 10%.

Keywords
Τυχαία Θέματα