Διευκολύνσεις σε funds να πάρουν "κόκκινα" και "πράσινα" δάνεια

Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση όλων των δανείων προς τα funds, εξυπηρετούμενων και μη, αφού οι διατάξεις του νομοσχεδίου δίνουν υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα πώλησης και εξυπηρετούμενων δανείων ορίζοντας ότι δεν θα μπορεί η εταιρεία που θα αγοράσει το δάνειο να αλλάξει τους όρους ή το επιτόκιο των δανείων αυτών.Μάλιστα με το νομοσχέδιο, τα funds θα μπορούν να αγοράζουν από τις Τράπεζες

τα δάνεια (κόκκινα και μη) ακόμη και επί πιστώσει.

Μοναδικές εξαιρέσεις από την πώληση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, τα κόκκινα δάνεια με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Επίσης, χωρίς χρονικό προσδιορισμό, εξαιρείται η πώληση δανείων με εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου.

Για να λάβουν άδεια τα funds δημιουργούνται Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις καθώς και τις Εταιρείες Απόκτησης από δάνεια και πιστώσεις.Σύμφωνα με το σχέδιο, θα μπορούν να είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού και αποκλειστικού σκοπού με έδρα την Ελλάδα ή εταιρείες που θα έχουν έδρα σε κράτος μέλος της ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποκατάστημα τους στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση των εταιρειών που θα αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια θα μπορούν να έχουν έδρα και σε χώρα εκτός της ΕΟΧ υπό την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς και συνεργάζεται στην ανταλλαγή οικονομικών στοιχείων με την Ελλάδα. Οι εταιρείες αυτές θα παίρνουν ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα εποπτεύονται από αυτήν.

Οι εταιρείες που θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα αναλαμβάνουν την διαχείριση των δανείων θα πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ, ενώ οι εταιρείες που θα λαμβάνουν άδεια ώστε να προχωρούν και σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων θα πρέπει να έχουν μετοχικό κεφαλαίο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ . Στην περίπτωση αυτή τα νέα δάνεια που θα χορηγούνται θα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και για αυτά αποκλειστικά αρμόδια στην εκδίκαση διάφορων θα είναι τα ελληνικά δικαστήρια.

Πότε θα πηγαίνει στο fund, ποιοι οι όροι και πως προστατεύεται ο δανειολήπτης

Όπως προβλέπεται από το σχέδιο, αναγκαία προϋπόθεση για την πώληση των δανείων είναι ο δανειολήπτης και ο εγγυητής να έχουν προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση μέσα σε 12 μήνες πριν από την προσφορά, πριν ή και μετά την ψήφιση του νόμου για να διακανονίσουν τις όφειλες με βάση γραπτή πρόταση που περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ. Εξαιρούνται από αυτή τη διαδικασία οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες. Σύμφωνα με τις διατάξεις, στις περιπτώσεις πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων, καθώς και σε περιπτώσεις ανάθεσης διαχείρισης, δεν χειροτερεύει η ουσιαστική και δικονομική θέση του οφειλέτη και του εγγυητή και δεν επιτρέπεται η μονομερής τροποποίηση όρου σύμβασης καθώς και του επιτοκίου.

Εκτιμήσεις για τα ποσά προς funds

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα στοχεύουν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από περίπου 110 δισ. ευρώ σήμερα σε 65 με 70 δισ. ευρώ το 2018 με αναδιαρθρώσεις δανείων. Αν και οι πωλήσεις δανείων δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις διοικήσεις των τραπεζών το επόμενο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι ίσως μεταβιβαστούν σε εξειδικευμένες εταιρείες προβληματικά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ.

Τι γίνεται με τα εξυπηρετούμενα δάνεια

Σε περίπτωση, δε, που μεταβιβάζεται απαίτηση από εξυπηρετούμενο δάνειο ή πίστωση, για την εξυπηρέτηση του οποίου έχει συμφωνηθεί κυμαινόμενο επιτόκιο, ο εκδοχέας (fund) δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να προσδιορίσει περιθώριο, επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, υψηλότερο εκείνου που είχε προσδιορίσει το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα κατά το χρόνο καταχώρισης της μεταβίβασης, ακόμα κι αν τέτοιο δικαίωμα υφίστατο συμβατικά για τον εκχωρητή. Δηλαδή, για τα εξυπηρετούμενα δάνεια που θα μεταβιβαστούν υπάρχει ειδική πρόνοια. Όσα είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο να μην έχει δικαίωμα η εταιρεία που θα τα αγοράσει να δυσχεράνει με αλλαγή του επιτοκίου τη θέση του δανειολήπτη.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, το νομοσχέδιο προβλέπει επιβολή ΦΠΑ για την πώληση ή την ανάθεση σε τρίτους της διαχείρισης χαρτοφυλακίων με δάνεια, προκαλώντας σύγχυση στην αγορά καθώς η συμφωνία κυβέρνησης - Θεσμών προβλέπει ρητώς πως οι μεταβιβάσεις δανειακών απαιτήσεων θα διενεργούνται με καθεστώς αντίστοιχο των τιτλοποιήσεων χωρίς δηλαδή την επιβολή φόρων ή τέλους επί της αξίας της μεταβίβασης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι μεταβιβάσεις απαλλάσσονται από κάθε άλλο φόρο, τέλος και εισφορά, πέραν της καταβολής μειωμένων αναλογικών δικαιωμάτων για κάθε εγγραφή σε δημόσιο βιβλίο, μητρώο ή κτηματολόγιο. Τα αναλογικά δικαιώματα ορίζονται στο 1% επί τοις χιλίοις για πωλήσεις δανείων. Για τις περιπτώσεις ανάθεσης διαχείρισης το αναλογικό δικαίωμα παραμένει στο 1 επί τοις χιλίοις επί του ποσού της αντιπαροχής, μπαίνει όμως ως ανώτατο ποσό τα 2.500 ευρώ.

Το τμήμα των δικαιωμάτων που θα εισπράττεται από τα υποθηκοφυλακεία, προβλέπεται να είναι προσαυξημένο κατά 0,75 επί τοις χιλίοις για τη μεταβατική περίοδο που λειτουργούν ως κτηματολογικά γραφεία. Η παραπάνω προσαύξηση θα επιβάλλεται επί του τιμήματος και θα αποδίδεται στην ΕΚΧΑ Α.Ε. με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ότι φορολογείται με τις γενικές διατάξεις φορολογίας εισοδήματος η τυχόν υπεραξία που θα αποκομίσουν οι τράπεζες ή εν συνεχεία οι αδειοδοτημένες εταιρείες από την πώληση απαιτήσεων. Επιπλέον, οι πληρωμές τόκων που καταβάλλονται σε εταιρείες του άρθρου 1 του ν,4354/2015 από απαιτήσεις που έχουν αποκτήσει κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ίδιου νόμου, καθώς και από δάνεια που χορηγούν οι ίδιες προς τρίτους αντιμετωπίζονται φορολογικά ως πληρωμές τόκων που καταβάλλονται προς πιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει για τους δανειολήπτες ότι δεν θεωρούνται εισόδημα και απαλλάσσονται του φόρου δωρεάς τα οφέλη από διαγραφές χρεών, ως αποτέλεσμα συμφωνιών αναδιάρθρωσης που διενεργούνται στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού από τράπεζες, εταιρείες leasing, factoring ή υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα.

Η παραπάνω διάταξη εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο για οφειλές που την 31η Μαρτίου 2016 βρίσκονταν σε καθυστέρηση ή ήταν επίδικες ή ρυθμισμένες και για συμφωνίες εξωδικαστικού συμβιβασμού που συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Ελεύθερη πώληση απαιτήσεων και από «πράσινα» δάνεια προβλέπει το πολυνομοσχέδιο αν και εξαιρούνται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 εκείνα με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία, εφόσον η αντικειμενική τους αξία δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ. Μπαίνει, επίσης, μπλόκο στη μονομερή τροποποίηση όρου σύμβασης, καθώς και του επιτοκίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα