Διακοπές με… ανταλλαγή σπιτιού, τώρα και στην Ελλάδα

Της Στεφανίας Σούκη

Στην Ελλάδα οι καταχωρήσεις στην πλατφόρμα ανταλλαγής σπιτιών Home Exchange.com είναι λίγο λιγότερες από 130. Η ζήτηση ωστόσο που υφίσταται από το εξωτερικό όπως έχει διαφανεί από τα αιτήματα όσων θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας μέσω της- αν μη τί άλλο- πιο ασυνήθιστης για τα ελληνικά

δεδομένα διαμονής είναι 40 φορές μεγαλύτερη!

Τα στοιχεία παραθέτουν οι επιτελείς της γνωστής πλατφόρμας, με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο των εκπροσώπων της πλατφόρμας ανταλλαγής σπιτιών HomeExchange.com που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα από τις 17 έως τις 19 Ιουλίου. Το Home Exchange.com είναι η μεγαλύτερη κοινότητα ανταλλαγής σπιτιών στον κόσμο, με καταχωρήσεις από 65.000 ενεργά μέλη που πραγματοποιούν πάνω από 500.000 ανταλλαγές κάθε χρόνο. Στις αρχές του 2017 η αμερικανική πλατφόρμα εξαγοράστηκε από τη γαλλική GuestToGuest δημιουργώντας ουσιαστικά έναν ολοκληρωμένο όμιλο ανταλλαγής σπιτιών σε παγκόσμιο επίπεδο, με περισσότερα από 400.000 σπίτια συνολικά.

Οι επικεφαλής του HomeExchange.com και συνιδρυτές του GuesttoGuest, Charles-Edouard Girard, executive chairman και Emmanuel Arnaud, CEO, επισκέφτηκαν με την ευκαιρία του παγκόσμιου συνεδρίου τη χώρα μας. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Αrnaud, οι δυνατότητες της Ελλάδας στη συγκεκριμένη αγορά, με βάση την υφιστάμενη ζήτηση είναι τεράστιες, προσφέροντας έναν φθηνό τρόπο διακοπών σε όλο τον κόσμο, ενώ ανταλλαγή μπορεί να κάνει (και στην Ελλάδα) πέραν του ιδιοκτήτη και ο μισθωτής ενός ακινήτου. Η μεγαλύτερη ζήτηση για τη χώρα μας εντοπίζεται στην Αθήνα πρωτίστως αλλά και νησιωτικές περιοχές. Το κόστος για τον ιδιοκτήτη που θα ανταλλάξει το σπίτι του είναι ουσιαστικά η ετήσια συνδρομή στην πλατφόρμα ανταλλαγής ή τα δυνητικά κόστη για την ασφάλεια του σπιτιού (130 ευρώ για την Home Exchange.com, ενώ για την Guest2Guest η εγγραφή είναι δωρεάν, υπάρχουν ωστόσο υπηρεσίες π.χ. ως προς την ασφάλεια του σπιτιού που μπορεί να επιλέξει ο ιδιοκτήτης).

Οι δύο πλατφόρμες εξακολουθούν να διατηρούν μέχρι στιγμής την αυτονομία τους με την Home Exchange. Com να συγκεντρώνει πιο «ακριβές» κατοικίες κυρίως λόγω του ετήσιου κόστους, ενώ προσφέρουν και προγράμματα ανταμοιβής με συγκέντρωση «πόντων» για μελλοντική χρήση. O συνδυασμός αυτών των δύο κοινοτήτων έχει δώσει την δυνατότητα στην εταιρεία να αλλάξει τις ισορροπίες και να ανταγωνίζεται πλατφόρμες όπως το Airbnb και το HomeAway, αν και στην περίπτωση αυτή η διαμονή έχει το χαρακτήρα ανταλλαγής και δεν υφίστανται θέμα «γκρίζων» εσόδων από τους οικοδεσπότες.

Οι καταχωρήσεις σπιτιών είναι διασπαρμένες σε 150 χώρες, κυρίως στους πιο δημοφιλείς προορισμούς όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία, αλλά ακόμα και σε μακρινούς ή εξωτικούς προορισμούς όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, το Εκουαδόρ και ο Μαυρίκιος, ενώ περί τα 200 νέα μέλη εγγράφονται ανά εβδομάδα με σκοπό να ταξιδεύουν με τον πιο οικονομικό αλλά και δημιουργικό τρόπο.

Στο πλαίσιο του επίσκεψης του στην Αθήνα, κ. Charles-Edouard Girard επισκέφθηκε επίσης τις εγκαταστάσεις του Προγράμματος Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας egg και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με στελέχη των νεοφυών επιχειρηματικών ομάδων που φιλοξενούνται στον τρέχοντα κύκλο του Προγράμματος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν μάλιστα οι επιτελείς των δύο πλατφορμών, σκοπός είναι οι ελληνικές καταχωρήσεις να πολλαπλασιαστούν στα επόμενα χρόνια, καθώς η φιλοσοφία της ανταλλαγής σπιτιών ταιριάζει με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του Έλληνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα