Διαφωνίες στην ΕΚΤ για τη στρατηγική της

Το "δεξί χέρι" του Μάριο Ντράγκι, ίσως έχει κάποιες διαφορές να λύσει με το "αριστερό του χέρι". Ο Πίτερ Πρατ και ο Μπενουά Κερέ, είναι αναμφισβήτητα τα δυο πιο σημαντικά μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μετά τον πρόεδρό της, Μάριο Ντράγκι, κι έχουν αποκλίνουσες θέσεις σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί η τράπεζα το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο μεν Πρατ είναι κοντύτερα στην άποψη ότι οι όποιες αλλαγές και προσαρμογές της

ΕΚΤ, δηλαδή κυρίως η εγκατάλειψη του προγράμματος παροχής κινήτρων, πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά και σταδιακά, ώστε να μην δημιουργήσουν ευρύτερα προβλήματα, ο δεν Κερέ υποστηρίζει ότι η πολύ αργή κίνηση μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερο σοκ από την γρήγορη κι αποφασιστική.

Οι διαφορές των δυο, ίσως χαρακτηριστούν επουσιώδεις. Ωστόσο, ο Ντράγκι ετοιμάζεται ενόψει της συνεδρίασης της διοίκησης της τράπεζας στις 8 Ιουνίου, επιχειρώντας να διαμορφώσει μια συναινετική προσέγγιση των προς συζήτηση θεμάτων, με σκοπό τη μετάβαση της ευρωζώνης στην κανονικότητα. Από την άλλη, αυτό που κυρώις θέλει ο Ντράγκι να αποφύγει, είναι η μετάθεση στο μέλλον της προοπτικής της εξομάλυνσης στην Ευρωζώνη, λόγω των τωρινών αναταραχών στις χώρες- μέλη της.

"Η επικοινωνία στην ΕΚΤ ήταν πάντα περισσότερο μια κακοφωνία, παρά ένα κονσέρτο", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάργουελ, οικονομολόγος στην BNP Paribas στο Λονδίνο. Αυτό "απεικονίζει τέλεια τη διάσπαση μέσα στο συμβούλιο. Ο Κερέ θέλει να προετοιμάσει την αγορά για μια αναπόφευκτη έξοδο από το πρόγραμμα παροχής κινήτρων ενώ ο Πρατ επισημαίνει ότι δεν πληρούνται οι όροι για την έξοδο".

Ο Ντράγκι θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει την άποψή του σε ομιλία στη Μαδρίτη σήμερα, Τετάρτη και ο Πρατ οφείλει να μιλήσει στη Βουλγαρία. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα απευθυνθεί επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα 29 Μαΐου.

"Με δεδομένο το ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παραμένει χαμηλός, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι οι αντισταθμίσεις της πολιτικής είναι δύσκολο να ενταχθούν ομαλά στην ευρωπαίκή οικονομία", δήλωσε ο Κρίστιαν σουλτς, ευρωπαίος οικονομολόγος της Citigroup. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής διατρέχουν τον κίνδυνο να γίνουν εμφανείς οι διαφορές τους. Η άποψή τους αναφέρει ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να συνεχίσει να αγοράζει 60 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους μηνιαίως τουλάχιστον μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Αναφέρει επίσης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε "παρόντα ή χαμηλότερα επίπεδα" έως ότου φτάσουμε στο τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα