Δέσμευση για την κλιματική αλλαγή από το G7 αλλά όχι κι από τις ΗΠΑ

Τη δική του γραμμή χάραξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στo G7 καθώς οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα που δεν δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κράτησε τη θέση του, όπως ήταν αναμενόμενο, και στο θέμα του ελεύθερου εμπορίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Σύνοδος κατέληξε σε ένα κείμενο όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ

«επανεξετάζουν τη συμφωνία» που υπέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2015, κι επομένως δεν μπορούν να εμπλακούν στις σχετικές συζητήσεις.

Μάλιστα σε ανάρτησή του στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι θα λάβει την τελική του απόφαση για την Συμφωνία του Παρισιού την επόμενη εβδομάδα.

Όλες οι χώρες-μέλη της ομάδας -εκτός των ΗΠΑ- επιβεβαίωσαν "την ουσιαστική δέσμευσή τους" στην εφαρμογή της αναφερόμενης συμφωνίας.

«Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή ήταν δύσκολη. Δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή αλλά έχουν κάνει σαφές ότι θα κρατήσουμε τη στάση μας» δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Αναφορικά με το ελεύθερο εμπόριο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βρέθηκε συναίνεση σχετικά με το πώς θα «συμφιλιωθεί» (ειδικά στο γραπτό ανακοινωθέν) η πολιτική προστατευτισμού που ακολουθούν οι ΗΠΑ με το άνοιγμα των αγορών που θέλουν οι υπόλοιπες χώρες. Το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι ηγέτες της G7, δεσμεύονται για την ελευθερία των αγορών, αλλά και για "την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού," ενώ παράλληλα δηλώνουν την αντίθεσή τους, στην υιοθέτηση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα