Δείτε γιατί το Daraprim κοστίζει ακόμα 750 δολαρια το ένα χάπι

Ο πρώην CEO της Turing Pharmaceuticals έγινε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο, όταν αποφάσισε να αυξήσει την τιμή του Daraprim, φαρμάκου κατά του HIV, κατά 5.000%.

Τελικά ο Martin Shkreli λίγο αργότερα συνελήφθη για την εμπλοκή του σε υποθέσεις απάτης, χάνοντας την θέση του στην εταιρεία.

Ο

ίδιος, καταθέτοντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή των ΗΠΑ τόνισε ότι ακόμα και σήμερα μέρος όσων χρησιμοποιούν Daraprim θα συνεχίσουν να το πληρώνουν στο ίδιο ακριβώς πσό των 750 δολαρίων το χάπι.

Ο Shkreli είχε δηλώσει, ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η απόφασή του, ότι θα μείωνε το κόστος του φαρμάκου που πριν την αύξηση κόστιζε 13,50 δολάρια και το οποίο κάποιοι ασθενείς θα πρέπει να παίρνουν καθημερινά για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Ο πρωήν CEO δεν είχε αναφέρει τότε το ακριβές ύψος της έκπτωσης.

Αργότερα, στα τέλη Νοεμβρίου η Turing ανακοίνωση μείωση της τιμής άνω του 50% αλλά μόνο για όσους ασθενείς χρειάζονταν νοσηλεία.

Έτσι ενώ τα νοσοκομεία μπορούν να πάρουν Daraprim με έκπτωση, οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με τις ίδιες υψηλές τιμές, αφού όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, "Θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους".

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία προσπάθησε να απεικονίσει αύξηση των τιμών μόνο στις ασφαλιστικές εταιρείες και όχι τους καταναλωτές, σύμφωνα με έγγραφα που έφεραν στο φως μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που καταθέτει ο Shkreli.

Πάντως, νωρίτερα, κατά την έρευνα στα email του Shkreli, βρέθηκαν στην ηλεκτρονικη αλληλογραφία του μηνύματα προς στελέχη της εταιρείας, στους οποίους υπερηφανεύονταν για το ότι με την συγκεκριμένη απόφαση η εταιρεία έφτασε τα κέρδη τριών ετών με μία μόνο κίνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα