ΔΕΔΔΗΕ: Έτοιμο το πρότζεκτ των «έξυπνων» νησιών - Έρχεται η ηλεκτροκίνηση

Της Μαριάννας Τζάννε

Εργολαβίες άνω του μισού δισεκατομμυρίου για την κατασκευή και συντήρηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προκήρυξε ο ΔΕΔΔΗΕ για την επόμενη τριετία, από ένα συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα που προβλέπεται να ανέλθει σε 1,2 δις ευρώ για την περίοδο 2017 έως 2021. Για τα έργα που είχε μονοπωλήσει κατά το προηγούμενο διάστημα ο όμιλος Καλογρίτσα, υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες ζωηρό ενδιαφέρον από τεχνικούς ομίλους.

Ο τελευταίος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές οικονομικές εκκρεμότητες με το προσωπικό του λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων πολλών μηνών, φέρεται να προσέρχεται στην διαγωνιστική διαδικασία συνεργαζόμενος με άλλους υποψηφίους.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η διοίκηση κατά την κοπή της πίτας, δεν περιλαμβάνεται στο επενδυτικό πρόγραμμα το μεγάλο έργο της πανελλαδικής τηλεμέτρησης, το οποίο θα απαιτήσει επιπλέον 1,2 δισ.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου κάθε χρόνο επενδύονται σε έργα περίπου 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερο από 15% αφορούν επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ. Για τη φετινή χρονιά εκτός από την ψηφιοποίηση για την δημιουργία των έξυπνων δικτύων, η εταιρεία σκοπεύει να διεισδύσει στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Σε συνεργασία με το υπουργείο και τη ΡΑΕ και υπό την αίρεση της έγκρισης του θεσμικού πλαισίου, είναι έτοιμος να ξεκινήσει την πιλοτική εγκατάσταση 150 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα νησιά και 1.400 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ σκοπεύει να συνδράμει ενεργά κάθε προσπάθεια δημιουργίας και λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), παράλληλα με τα στρατηγικά έργα που υλοποιεί για την ανάπτυξη των υποδομών τους, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ολοκληρώσει τις μελέτες του για την ανάπτυξη "έξυπνων" νησιών, με πρώτο βήμα την πιλοτική ανάπτυξη υβριδικών σταθμών και υποδομών λειτουργίας και διαχείρισης σε δύο μεσαίου μεγέθους νησιά, με στόχο την πολύ μεγάλη διείσδυση (περισσότερο από 60%-70%) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου diesel.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, το πρωτοποριακό αυτό έργο μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για την λειτουργία και των υπόλοιπων ΜΔΝ που δεν πρόκειται να διασυνδεθούν για αρκετό χρονικό διάστημα με βάση την παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και μονάδες αποθήκευσης. Όπως έχει αναφερθεί, τα ελληνικά έξυπνα νησιά μπορούν να αποτελέσουν «πρότυπο» για την λειτουργία μεγάλων διασυνδεδεμένων συστημάτων με πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ, με βάση τους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ και την πρωτοβουλία «Καθαρή ενέργεια για όλα τα Ευρωπαϊκά Νησιά».

Στο θέμα των έξυπνων μετρητών και ανεξάρτητα με την εξέλιξη του πιλοτικού έργου των 170.000 μετρητών το οποίο εκκρεμεί ακόμη στο ΣτΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη επεξεργαστεί και προτείνει στο ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ το σχέδιο για την πανελλαδική εφαρμογή της τηλεμέτρησης, έργο το οποίο φιλοδοξεί να αρχίσει εντός του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα