ΟΤΟΕ: Τα πάνω κάτω στην απασχόληση από την ψηφιοποίηση των τραπεζών

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Στο φλέγον ερώτημα ποιος θα είναι ο ρόλος των εργαζομένων στις τράπεζες κατά την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση προσπάθησε να απαντήσει η μελέτη του ΙΝΕ της ΟΤΟΕ, με τίτλο «Νέες τεχνολογίες και επιπτώσεις στην απασχόληση» που παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση της συνομοσπονδίας στο ινστιτούτο Γκαίτε.

Παρότι όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι πρέπει να αγκαλιάσουμε

τις νέες τεχνολογίες και να μην τις βλέπουμε φοβικά, δε απέκλεισαν το ενδεχόμενο τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα η ψηφιοποίηση να έχει αρνητική επίπτωση στις θέσεις εργασίας.

Ο καθηγητής του Παντείου Ξενοφών Κοντιάδης τόνισε ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας ενώ την ίδια ώρα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις με τα απαιτούμενα προσόντα που ωστόσο εντάσσονται στις νέες μορφές άτυπης απασχόλησης ( crowdworking, labour on demand, platform work, gig economy)

Την ανάγκη αλλαγής της εργατικής νομοθεσίας ώστε να προσαρμοστεί στην ψηφιακή πραγματικότητα επεσήμανε και ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου ,Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στις πληγές του τραπεζικού συστήματος υπερτονίζοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης και συμπλήρωσε « Το τραπεζικό σύστημα έχει πληγεί από την κρίση και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα δεν έχει αποκατασταθεί. Αν είχε αποκατασταθεί θα είχαν αρθεί τα capital controls».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά είπε ότι αυτή η σημαντική συζήτηση εκτυλίσσεται εν μέσω σκανδαλολογίας, διχασμού και πόλωσης .

Αναφερόμενη στην ψηφιοποίηση της εργασίας τόνισε ότι πρέπει να αγκαλιάσουμε το μέλλον και όχι να το αντιμετωπίσουμε φοβικά .

Η κ. Νέλλη Τζάκου αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών έκανε λόγο για τον ανταγωνισμό που ήδη αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από τους νέους εξωτραπεζικούς παίκτες όπως είναι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, η google, η amazon. Πιστεύει ότι είναι αναγκαίο οι τράπεζες να χαράξουν την ψηφιακή στρατηγική τους , να καταλάβουν τις απαιτήσεις των πελατών τους , να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους και τέλος να προσελκύσουν νέους ανθρώπους στο δυναμικό τους εξοικειωμένους με τις τεχνολογίες.

«Σήμερα πάντως, κατέληξε η κ Τζάκου οι τραπεζικές συναλλαγές είναι περισσότερες από τα τραπεζικά καταστήματα. Υπάρχει ωστόσο και πάλι διαπροσωπική εξυπηρέτηση. Απλώς γίνεται με άλλο τρόπο»

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος τόνισε ότι το έμπειρο προσωπικό θα συνεχίσει να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τις τράπεζες έναντι των νέων τεχνολογιών. Από την πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος , οι εκπρόσωποί του θα πρέπει να προετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

Όπως αναφέρει η μελέτη «δε θα ήταν υπερβολικό να εκτιμήσουμε ότι η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών αυτών καθαυτών δεν απειλεί άμεσα να εκτοπίσει μεγάλες ομάδες εργαζόμενων από τις Τράπεζες. Θα αλλάξει όμως σε μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό συγκεκριμένα καθήκοντα. Στο πλαίσιο της διαπροσωπικής εξυπηρέτησης οι θέσεις αυτές θα απαιτούν αυξημένα προσόντα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή είναι η διαρκής , κατάλληλα στοχευμένη επανεκπαίδευση των υπαλλήλων οι οποίοι θα μπορούν να συνεργάζονται και να συντονίζουν τις έξυπνες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και να ερμηνεύουν πολυδιάστατα δεδομένα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα