«Χρυσές δουλειές» ξεκινούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες με το Ιράν

«Χρυσές» δουλειές ετοιμάζονται να κάνουν οι Ευρωπαίοι με το Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων, των σκληρότερων ίσως που έχουν επιβληθεί σε χώρα.

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που έσπευσε να επωφεληθεί από το άνοιγμα της αγοράς. Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί υπέγραψε τον προηγούμενο μήνα συμφωνία για την αγορά 118 αεροσκάφη της Airbus, μεταξύ των οποίων μοντέλα 12 A380 superjumbos, ενώ και η PSA

Peugeot Citroen συμφώνησε να αναβαθμίσει μια μεγάλη εργοστασιακή μονάδα που διαθέτει στη χώρα.

Τα μεγαλύτερα deals βέβαια βρίσκονται στον κλάδο της ενέργειας.

Το Ιράν ξεκινά την αποστολή περίπου 300.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα στην Ευρώπη, δηλαδή το μισό (54%) από αυτό που έστελνε στην Γηραία Ήπειρο πριν το εμπάργκο.

Η γαλλική Total συμφώνησε να αγοράσει περίπου 160.000 βαρέλια την ημέρα, αργής γενομένης από τις 16 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου, παραθέτοντας μάλιστα δηλώσεις του ίδιου του υπουργού, Bijan Namdar Zanganeh.

Η εταιρεία έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και διαχείριση ενός μεγάλου πετρελαϊκού πεδίου στο δυτικό Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ αλλά και για ένα project LNG.

Η Ευρώπη, με εξαίρεση την Τουρκία, εισήγαγε περίπου 550.000 βαρέλια ιρανικό πετρέλαιο την ημέρα πριν το εμπάργκο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Petromatrix.

Εκτός από την Total και η γαλλική εταιρεία διυλιστηρίων Compania Espanola de Petroleos και η ρωσική Lukoil PJSC έχουν κλείσει συμφωνία για τη μεταφορά πετρελαίου από το Kharg Island στα ευρωπαϊκά λιμάνια τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Στην Ιταλία δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία με την πετρελαϊκή Eni SpA, ωστόσο, οι αξιωματούχοι της εταιρείας αναμένεται να μεταβούν σύντομα στην Τεχεράνη για την υπογραφή προμήθειας 100.000 βαρελιών την ημέρα.
Η ιταλική Saras SpA ενδιαφέρεται επίσης να αγοράσει περίπου 60.000-70.000 βαρέλι ημερησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα