ΧΑ: Το παιχνίδι στο στρατόπεδο των Bears

του Απόστολου Μάνθου (Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ)

Η εμφανής άρνηση του Γενικού Δείκτη από την αρχή της εβδομάδος να ενδώσει διαγραμματικά στο ανοδικό φλερτ των 780 μονάδων έδωσε σημαντικούς πόντους στη δημιουργία πτωτικής κίνησης προς τη πολύ σημαντική ζώνη στήριξης της άνοιξης του 2015 μεταξύ των 738 με 715 μονάδων.

Η επαφή με την εν λόγω περιοχή έχει φέρει μέχρι στιγμής μια πρώτη τεχνικά ανοδική αντίδραση προς την περιοχή των 760 μονάδων δίχως

όμως να πείθει ότι θα επανέλθει με αξιώσεις πάνω από τη κάτω πλευρά του προηγούμενου πλαγιοκαθοδικού καναλιού στις 775 με 780 μονάδες περίπου.

Σε αυτή τη φάση της αγοράς το ζητούμενο για το στρατόπεδο των Bears είναι το σύρσιμο του δείκτη προς την περιοχή των 715 μονάδων, καθώς μόνο έτσι θα καταφέρουν να ξεκλειδώσουν το κατηφορικό δρόμο για τις 686 μονάδες. Αντιθέτως η αποτύπωση ενός ισχυρού ανοδικού πατήματος πέριξ των 750 μονάδων θα οδηγήσει εκ νέου το Γενικό Δείκτη προς το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση ότι αν δεν τμηθεί ανοδικά η περιοχή των 2050 μονάδων θα έπρεπε να περιμένουμε συνέχιση ης καθοδικής κίνησης προς το επίπεδο των 1947 μονάδων. Όντως, στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν ο δείκτης δε μπόρεσε να διασπάσει ανοδικά τις 2050 μονάδες με αποτέλεσμα να μπει σε μια βίαιη καθοδική πορεία γράφοντας τιμές χαμηλότερα μεν των 1947 μονάδων (χαμηλότερο 1908 μονάδες) αλλά με γρήγορα ανοδικά αντανακλαστικά προς τις 2000 μονάδες. Θετική η μέχρι τώρα συμπεριφορά του δείκτη FTSE 25 στους πτωτικούς κραδασμούς πέριξ των 1960 με 1940 μονάδων αλλά για ευνόητους λόγους δε θα πρέπει να ξαναπεράσει από την περιοχή γιατί στατιστικά θα οδηγηθεί σε νέα πτωτική κίνηση προς το σημείο των 1880 μονάδων.

Όσον αφορά το Τραπεζικό Δείκτη το διαγραμματικό "Ripper" του ελληνικού χρηματιστηρίου αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει τα έντονα καθοδικά δεδομένα είναι η επιτυχημένη αρπαγή των 900 με 912 μονάδων. Θέλουμε δηλαδή από τα τωρινά επίπεδα ένα +9% ακόμα για να επανέλθει ο δείκτης σε ανοδική ρότα. Όσο όμως παραμένει κάτω από το εν λόγω επίπεδο και κυρίως κάτω από το όριο των 860 μονάδων η βραχυχρόνια τάση θα είναι πτωτική με πρώτο στόχο τις 665 μονάδες.

Το δε βάλτωμα του δείκτη κάτω από τις 848 μονάδες για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ένα πολύ αρνητικό σενάριο για το σύνολο των ενεργών Buyers, καθώς θα επιφέρει σταδιακή πτωτική σαθρότητα και στα υπόλοιπα ισχυρά χαρτιά με ότι αυτό συνεπάγεται για το Γενικό Δείκτη και την αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα