ΧΑ: Θα αγοράσουν ή θα πουλήσουν οι ξένοι μετά το Eurogroup;

Του Δημήτρη Παφίλα

Τι θα κάνουν οι ξένοι επενδυτές την Παρασκευή το μεσημέρι όταν θα είναι γνωστό πλέον το αποτέλεσμα του Eurogroup της Πέμπτης; Θα «πουλήσουν» την Αθήνα, θα «αγοράσουν» ή θα κολλήσουν σε μια αγορά που θα συσσωρεύει παραμένοντας στο ίδιο σημείο;

Αυτά τα ερωτήματα ταλανίζουν πλέον αρκετούς επενδυτές στην Αθήνα, δηλαδή αν η απουσία της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), του χρέους και του ΔΝΤ

είναι ικανές να διατηρήσουν τους ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά.

Στέλεχος τράπεζας των επενδυτικών σχέσεων τονίζει ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει πλέον ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στο QE, δεν θα εφαρμοσθούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ενώ το ΔΝΤ θα διαθέτει ένα ρόλο τεχνικού συμβούλου δίχως να συμβάλλει με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο που μπορεί να κρατήσει τους επενδυτές στην Αθήνα είναι μια θετική και διαφορετική διατύπωση για το ελληνικό χρέος. Μια τέτοια δήλωση θα ήταν η αφορμή για ένα ράλι και ουδείς γνωρίζει αν κάτι τέτοιο έχουν στο μυαλό τους ο Σοϊμπλε και το ΔΝΤ.

Αυτό που χρειάζονται είναι να δουν είναι μια διαφορετική διατύπωση η οποία θα ανοίξει τον δρόμο σε μια κανονικότητα της οικονομίας δίχως να χρειάζεται η Ελλάδα να επιστρέφει κάθε έξι μήνες στα Eurogroup των Βρυξελλών.

Πράγματι, η αγορά προεξόφλησε όλες αυτές τις εξελίξεις, θετικές και αρνητικές, αποτιμώντας την αγορά πέριξ των 780 μονάδων. Μάλιστα, ώθησε την αγορά και τις τράπεζες υψηλότερα εξαιτίας των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε πως θα επιτευχθεί τελικώς συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης.

Η αισιοδοξία αυτή δεν είναι αρκετή για τους επενδυτές που θέλουν να παραμείνουν στην οδό Αθηνών για το υπόλοιπο του 2017. Συνεπώς, το πραγματικό ερώτημα για τους ίδιους είναι εάν θα κερδίσουν χρήματα παραμένοντας στην ελληνική αγορά; Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι αρνητικές ενώ οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε σοβαρές πωλήσεις κόκκινων δανείων συνεπώς, η κατάσταση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται «αργή» από τους ξένους επενδυτές, όπως είπαν οι ίδιοι σε παρουσιάσεις ελληνικών τραπεζών. Εξάλλου, η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων παραμένει εδώ και δυο χρόνια δίχως να φαίνεται κανένα σημάδι πλήρους κατάργησης τους.

Οι ξένοι επενδυτές, όμως, θέλουν να αγοράσουν επιχειρήσεις που θα μπορούσαν με κεφάλαια να αναζωογονηθούν σε μια περίοδο ανάπτυξης. Αυτή η διαδικασία είναι αργή ενώ την ίδια στιγμή, από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εξέλιξη που θα εντείνει την κοινωνική αναταραχή. Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν μια πιο επιθετική τακτική απέναντι στους στρατηγικά κακοπληρωτές που αποτελούν το 25% των «κόκκινων» δανείων, ύψους 105 δισ. ευρώ. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, οι τράπεζες καταγγέλλουν τα δάνεια και τελικά τα περιουσιακά στοιχεία οδηγούνται σε πλειστηριασμούς.

Η ίδια η αγορά, όμως, δίνει τις απαντήσεις. Όσα περιουσιακά στοιχεία είναι μεγάλα, διαθέτουν δίκτυο και αξίζουν (λ.χ. Εθνική Ασφαλιστική) κοστίζουν ακριβά, δηλαδή οι επενδυτές πρέπει να να δαπανήσουν χρήματα για τα να τα αγοράσουν καθώς η κοινοπραξία Calamos – ΕΧΙΝ αποτίμησε την εταιρεία σε 1 δισ. ευρώ. Άρα για τις μεγάλες επενδύσεις χρειάζονται κεφάλαια για να αποκτηθούν, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις μπορούν να πωληθούν φθηνότερα, συνεπώς θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες κέρδους για τους επενδυτές.

Αυτή ακριβώς η λεπτομέρεια εξηγεί γιατί οι ξένοι επενδυτές θα παραμείνουν στην Αθήνα και δεν θα πουλήσουν την ελληνική αγορά, ακόμη κι αν τα αποτελέσματα του Eurogroup είναι άσχημα. Οι ευκαιρίες κέρδους είναι μπροστά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα