Ουραγός στην Ευρώπη η Ελλάδα στις ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο

Tης Στεφανίας Σούκη

Mακρύ δρόμο έχει να διανύσει ακόμη η Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τις ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο που έχουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, με τα επίσημα στοιχεία να την κατατάσσουν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Τα νούμερα προέρχονται από την αμερικανική εταιρεία διανομής περιεχομένου Akamai - με βάση την τελευταία ανάλυσή της για

το Διαδίκτυο και τις ταχύτητες που απολαμβάνουν οι χρήστες διεθνώς - και επιβεβαιώνουν αυτό που δεν έχουν πάψει να επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας οι τρείς μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ήτοι την αναγκαιότητα για επενδύσεις στα Δίκτυα Νέας Γενιάς, κινούμενοι ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Ετσι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, η μέση ταχύτητα σύνδεσης των χρηστών στο Διαδίκτυο στη χώρα μας ήταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου στα 7,9 Μbps (με μία βελτίωση κατά 0,3% σε σύγκριση με πέρυσι), γεγονός το οποίο κατατάσσει τη χώρα μας στην 72η θέση διεθνώς και στην προτελευταία θέση πανευρωπαϊκά, μπροστά από την Κύπρο, όπου το αντίστοιχο νούμερο είναι στα 6,9 Mbps. «Πρωταθλητριες» στην Ευρώπη με βάση τη λίστα της Akamai είναι η Νορβηγία με μία μέση ταχύτητα σύνδεσης στα 23,5 Mbps (+10% σε σχέση με πέρυσι), νούμερο 2 στην παγκόσμια κατάταξη και ακολουθούν Σουηδία και Ελβετία με 22,5 Mbps (+9,2% σε σχέση με πέρυσι) και η Ελβετία με 21,7 Mbps (+16% έναντι του 2016).

Διεθνώς η μέση ταχύτητα σύνδεσης στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 είναι στα 7,2 Mbps (+15% σε σχέση με πέρυσι), ενώ πρώτη στην παγκόσμια λίστα είναι η Νότια Κορέα με 28,6 Μbps.

Ως προς την ανώτατη, μέση ταχύτητα σύνδεσης η Ελλάδα βρίσκεται και σε αυτή την περίπτωση προτελευταία στην Ευρώπη, με 39,7 Mbps, έχοντας πάντως παρουσιάσει σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με πέρυσι (+25%). Η Ελλάδα βρίσκεται μία θέση μπροστά από την Κύπρο, η οποία «πιάνει» ανώτατη ταχύτητα στα 35,4 Μbps, ωστόσο η απόσταση που τη χωρίζει από την (πρώτη πανευρωπαϊκά) Σουηδία είναι πολύ μεγάλη, αν υπολογιστεί ότι οι Σουηδοί «τρέχουν» με ανώτατες ταχύτητες στα 95,3 Mbps. Συνολικά, 28 χώρες στην Ευρώπη (σε σύνολο 31 υπό εξέταση αγορών) είχαν μία μέση ανώτατη ταχύτητα, τουλάχιστον στα 50 Mbps, ενώ σε όλη την Ευρώπη το 2017 σημειώθηκε βελτίωση πλην του Λουξεμβούργου, με την Κροατία να έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στις ανώτατες ταχύτητες σύνδεσης των χρηστών σε σύγκριση με πέρυσι το Μάρτιο, κατά 54%.

Η ανάλυση της Αkamai διαπιστώνει ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις στη χώρα μας ως προς τις ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Πανευρωπαϊκά, τα υψηλότερα νούμερα, στα 26 Μbps, καταγράφονται στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ η επίδοση της Ελλάδας είναι στα 11,4 Mbps. Υψηλές ταχύτητες άνω των 20 Μbps καταγράφονται επίσης σε Γερμανία (24,1), Ελβετία (22,4), Φινλανδία (21,6).

Συνεχίζοντας τις τάσεις των προηγούμενων μηνών με το λανσάρισμα νέων, αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους συνδρομητές τους οι πάροχοι ανά την Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνουν τις ταχύτητες για τους πελάτες τους. Η ανάλυση της Akamai κάνει αναφορά στη ανακοίνωση από πλευράς της bt στο Ηνωμένο Βασίλειο για υπηρεσίες που θα προσφέρουν σταδιακά ταχύτητες 330 Mbps σε 138.000 σπίτια και επιχειρήσεις στη χώρα, έχοντας προγραμματίσει πλήρη εμπορική διάθεση έως το τέλος του 2017. Αντίστοιχα, ο ανταγωνιστής της bt, η Virgin Telecom προχωρά, μεταξύ άλλων, σε δωρεάν αναβάθμιση των υπηρεσιών της για συνδρομητές με 50 Mbps, που αυξάνονται στα 100 Mbps χωρίς επιπλέον κόστος, ενώ πακέτα των 200 Mbps, αναβαθμίζονται στα 300 Mbps χωρίς αύξηση συνδρομής.

Στην Ισλανδία, η Vodafone Iceland λανσάρει στην αγορά υπηρεσίες με ταχύτητες 500 Mbps σε βόρειες περιοχές της χώρας, η ΤTelecom Italia προωθεί την παροχή συνδέσεων με ταχύτητα 300 Mbps σε «γκρίζες» ή «λευκές» περιοχές της Ιταλίας με στόχο την κάλυψη του 99% της χώρας έως το 2019, δύο χρόνια νωρίτερα έναντι του αρχικού προγραμματισμού. Η Starman, από τη Φινλανδία, ανακοίνωσε συνεργασία με τη Nokia, για την παροχή υπηρεσιών με ταχύτητα 10 Gbps ξεκινώντας από την Εσθονία, με ένα στόχο 50.000 πελατών στην επόμενη πενταετία, αξιοποιώντας τη σχετική τεχνολογία της Νοkia.

Keywords
Τυχαία Θέματα