ΧΑ: Πως διαψεύδονται οι προσδοκίες

Του Δημήτρη Παφίλα

Μια συνεχή ιστορία διάψευσης προσδοκιών συνεχίζουν να είναι οι ελληνικές μετοχές – πλην λίγων εξαιρέσεων – εξαιτίας της αδιαλλαξίας των Γερμανών (Bundesbank), των λαθών της κυβέρνησης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ιταλικής αναταραχής που προέκυψε αλλά και της εύθραυστης εικόνας που διαθέτει η Αθήνα ως αναδυόμενη αγορά.
Επί της ουσίας όμως, οι ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν τους Έλληνες ως κάποιους που συνεχίζουν να φέρνουν παρουσιάσεις με υποσχέσεις - σε power

point- οι οποίες μονίμως αναβάλλονται για το μέλλον (ιδιωτικοποιήσεις, προαπαιτούμενα κτλ).

Aντί λοιπόν ο Γενικός Δείκτης να προχωρήσει προς τις 850 - 900 μονάδες με προοπτική για το χρέος η αγορά έχασε και τις 780 μονάδες, δηλαδή κάτω και από τα επίπεδα του τέλους του Ιουνίου του 2015 (Capital Controls).

Ενώ διεφάνη ότι μετά, το επιτυχημένο τέλος των stress tests οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα δικαιολογήσουν υψηλότερες τιμές η πραγματικότητα διέψευσε τους πάντες.

Η πτώση της αγοράς το διήμερο της Πέμπτης – Παρασκευής αποδόθηκε σε μεγάλο μέρος στην κατάρρευση της μετοχής της Folli – Follie (για την Πέμπτη), ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων το χρέος μετατέθηκε όταν και εφόσον θα υλοποιήσουμε τις νέες μεταμνημονιακές υποχρεώσεις.

Η Γερμανική κεντρική Τράπεζα Bundesbank αναφέρει όμως ξεκάθαρα στην έκθεση του Μαΐου ότι, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τα πλεονάσματα πάνω από το 3%! Πως έχει όμως, διαμορφωθεί η εικόνα;

1) Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές σύμφωνα με ξένους επενδυτές αντιμετωπίζονται ως neutral όπως υποστηρίζει τραπεζική πηγή που πρόσφατα παρακολούθησε συνέδρια της KBW και της Morgan Stanley αλλά και τους δικούς της επενδυτές.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεν τα υψηλότερα NPLs στην Ευρώπη, αλλά κινήσεις από τις διοικήσεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση (πωλήσεις δανείων, πλειστηριασμοί, προβλέψεις κτλ).

Σε σχέση με τις Ισπανικές τράπεζες η εικόνα είναι κακή καθώς τα NPLs κινούνται στο 10% και υπάρχει πιστωτική επέκταση.

Αντίθετα, οι ελληνικές τράπεζες βελτιώνουν την ρευστότητα τους (αργά ή γρήγορα θα επιστραφούν 10 δισ. ευρώ) προς τον ELA.

Συμπερασματικά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δυο χρόνια και πλέον για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στον SSM.

2) Η Ιταλική αναταραχή οδήγησε τα επιτόκια των ομολόγων υψηλότερα και τα ελληνικά ήδη κινούνται στο 4,3% - 4,5%. Επιπλέον οι ιταλικές αποτιμήσεις των τραπεζών είναι χαμηλότερες καθώς λ.χ η μετοχή της Unicredit διαπραγματεύεται με τιμή προς λογιστική αξία P/BV 0,60 φορές την λογιστική αξία.

Υπό αυτή την έννοια οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές μοιραία συγκρίνονται και – λόγω της ελάφρυνσης του χρέους που δεν έρχεται – δεν δικαιολογείται ούτε η διαπραγμάτευση 0,30 φορές την λογιστική αξία, εξ ου και οι τιμές βρέθηκαν κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.

3) Η Κυβέρνηση λανθασμένα υποστήριξε να μην δοθεί πιστωτική γραμμή – επειδή αυτό θα σήμαινε όρους – και τελικά αποδεικνύεται ότι και οι όροι θα τεθούν και θα δοθεί η πιστωτική γραμμή όπως εκτιμά και η Morgan Stanley.

4) Oι λάθος χειρισμοί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της Folli- Follie είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, αλλά το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν η αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς.

5) Οι ξένοι επενδυτές ζητούν συμφωνίες (deals), εξαγορές, ιδιωτικοποιήσεις, πωλήσεις δανείων.

Μέχρι τώρα για το 2018 αυτές οι κινήσεις είναι ελάχιστες –όπως λ.χ και οι μεταβιβάσεις πακέτων ελληνικών μετοχών. Μπορεί λοιπόν οι Γερμανοί να χαρακτηρίζονται από την γνωστή τους αδιαλλαξία σε σχέση με το χρέος, αλλά και εμείς ως αγορά δεν έχουμε προχωρήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα