Αθανάσιος Συριανός (ΕΖΑ): Επιτυχία με όπλο τη μπίρα made in Greece

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Για χρόνια τα ηνία της αγοράς ζύθου στην Ελλάδα κρατούσαν βιομηχανίες από τη Βόρεια Ευρώπη και ο όρος «ελληνική μπίρα» αποτελούσε σύντομο ανέκδοτο. Παιδί του big bang που συνέβη τα τελευταία επτά χρόνια και της άνθησης της εγχώριας παραγωγής του κλάδου είναι η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ). Μια πολυεθνική εταιρεία

(υπήρξε το σχήμα παραγωγής της γερμανικής μπίρας Lowenbrau) που κόντρα στο ρεύμα, αντί να συνεχίσει διεθνή πορεία, έκανε το αντίστροφο. Εγινε αμιγώς ελληνική. Μια βιομηχανία που, ενώ οι πάντες αποεπένδυαν από τη χώρα, στάθηκε στο ύψος της περίστασης, επένδυσε 30 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις και νέα προϊόντα, προσέλαβε, αντί να απολύσει, κόσμο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα success stories της κρίσης.

Γνωρίζοντας κανείς καλύτερα τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που αυτή τη στιγμή κατέχει το 7,5% της εγχώριας αγοράς και στοχεύει πολύ σύντομα στο 10%, θα κατανοήσει πολλά. Ο κ. Αθανάσιος Συριανός είναι ένας 100% Ελληνας επιχειρηματίας. Πειραιώτης στην καταγωγή, έχει τιμήσει μάλιστα τη χώρα ως μέλος της εθνικής ομάδας κωπηλασίας και του Ολυμπιακού και όπου βρεθεί μιλά για την Ελλάδα και τις προοπτικές της. Από την άλλη πλευρά, έχει και γερμανικές ρίζες λόγω της μητέρας του και της γυναίκας του Δωροθέας. Oι σπουδές του ήταν στην Κολονία και το περίφημο πανεπιστήμιο Albertus Magnus, ενώ είναι αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Συριανός έχει επικοινωνήσει με γενναιότητα τις ελληνικές θέσεις για την οικονομία, ακόμα και σε τηλεοπτικές εκπομπές παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε πλήθος talk shows της Deutsche Welle, σε συναντήσεις με την Ανγκελα Μέρκελ και τον δρα Βόλφκανγκ Σόιμπλε καθώς και σε γερμανικά φόρα υψηλού κύρους. Πρόκειται για έναν επιχειρηματία με γνώση της πολιτικής, με υψηλό ενδιαφέρον για τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα του τόπου και με ευαισθησία όσον αφορά αυτό που λέμε «εθνικό καθήκον». Θα μπορούσες εύκολα να τον χαρακτηρίσεις ευπατρίδη της επιχειρηματικής ζωής του τόπου. Κάποτε ο ίδιος είχε βρεθεί σε φόρουμ όπου το κλίμα για την Ελλάδα και το πολιτικό της προσωπικό ήταν βαρύ. Οταν, όμως, πήρε τον λόγο, τόνισε με έμφαση:

«Αρκετά με τα όσα έχει ακούσει η Ελλάδα. Ο κάθε λαός έχει πράγματα για να απολογηθεί. Πράγματα για τα οποία αισθάνεται ντροπή ή και υπερηφάνεια». Και συμπλήρωσε: «Θεωρώ πως ως άνθρωπος έχω μέσα μου κάτι από τον Δαβίδ και κάτι από τον Γολιάθ. Ως Ελληνας με γερμανικές ρίζες, όμως, τολμώ να σας πω ότι συχνότερα επικαλούμαι τον Δαβίδ. Ο Ελληνας Δαβίδ είναι που κάνει μέσα μου κουμάντο. Δεν θέλω, όμως, η χώρα μου, η Ελλάδα, να υστερεί. Θέλω να προκόψουμε». Και φυσικά δεν ανέχεται μια κριτική με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη που βασίζεται σε φθηνές εντυπώσεις και αναλύσεις του ποδαριού. Στη στερεοτυπική πολεμική περί «κακού και ασυνεπούς Ελληνα που τα κάνει όλα λάθος» και «πολύ καλού και εργατικού Γερμανού που έχει λύσεις για όλα».

Από πολυεθνική... εθνική

Μάνατζερ με διεθνή εμπειρία, ο κ. Συριανός εργάστηκε από το 1989 έως το 1992 στη γνωστή γερμανική εταιρεία συμβούλων Roland Berger. Την εταιρεία που αποκρατικοποίησε με μεγάλη επιτυχία πολλές δομές και κρατικές εταιρείες της Ανατολικής Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και του συστήματος του υπαρκτού σοσιαλισμού της Ανατολικής Ευρώπης. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να συνεργαστεί με τη Lowenbrau. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η ΕΖΑ δεν είχε πάντα τη σημερινή της μορφή - πλέον αποτελεί μια αμιγώς ελληνικών συμφερόντων εταιρεία. Δημιουργήθηκε το 1988 ως θυγατρική του γερμανικού ομίλου παραγωγής μπίρας Lowenbrau και έναν χρόνο αργότερα απέκτησε το εργοστάσιο στην Αταλάντη. Παράλληλα η εταιρεία ανασυγκροτήθηκε και μετονομάστηκε σε Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Σύντομα όμως η πορεία της δεν ήταν η αναμενόμενη και για τον λόγο αυτό αναγκάστηκε να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στο οποίο εργάστηκε ο κ. Συριανός ως μάνατζερ. Το 1998, ο ίδιος εξαγοράζει τις μετοχές που ανήκαν στη γερμανική θυγατρική εταιρεία υπό μορφή management buy out, με αποτέλεσμα πέντε χρόνια αργότερα να περάσει σε 100% ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς και από πολυεθνική να γίνει αμιγώς ελληνική. Είναι από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αν όχι μοναδική, όπου μια γερμανική εταιρεία αποτυγχάνει στη χώρα μας και εξαγοράζεται από ελληνικά χέρια, αφήνοντας όμως ως παρακαταθήκη τη γερμανική υψηλή τεχνογνωσία στην μπίρα.

«Ξέρετε, αυτό που λείπει από τη χώρα μας δεν είναι οι ιδέες, ούτε τα καλά μυαλά. Και από τα δύο έχουμε πολλά. Μας λείπει η οργάνωση. Ο σχεδιασμός. Στη Γερμανία υπάρχουν think tanks και σειρά ινστιτούτων ή θεσμών που κάνουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τα πάντα. Στην Ελλάδα, πέραν του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ, ή της ανεξάρτητης προσπάθειας που κάνει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος με τη ΔιαΝΕΟσις, δεν έχουμε τίποτε άλλο. Πηγαίνουμε στα τυφλά, δίχως σχέδιο», αναφέρει ο κ. Συριανός. Ο ίδιος με την ομάδα του, μέσα από μελέτες της αγοράς και βλέποντας την τάση ενίσχυσης της ελληνικής ζυθοποιίας, επένδυσε στην ΕΖΑ σε καιρούς όπου η κυριαρχία των πολυεθνικών εταιρειών ήταν δεδομένη. Να όμως που αρκετά χρόνια μετά δείχνει να κερδίζει. Με 28 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών, από 17 εκατ. πέρυσι, με κερδοφόρα την περυσινή χρήση και προσωπικό 142 ατόμων κατορθώνει όχι μόνο να πηγαίνει εξαιρετικά στην Ελλάδα αλλά πλέον να προσανατολίζεται και προς ξένες αγορές όπως η Μάλτα, η Αλβανία, η Κύπρος και το Ισραήλ, ενώ στοχεύει σε διεθνείς συνεργασίες με σούπερ μάρκετ τόσο για τα προϊόντα της όσο και για ειδικά πρότζεκτ.

Μέσα στην επόμενη χρονιά επίσης θα κάνει τουλάχιστον 20 προσλήψεις, ενώ τα σήματα της Pils Hellas και Z EZA κινούνται διαρκώς ανοδικά. Επίσης η εταιρεία παράγει τις μπίρες Blue Island, Berlin, Odyssey Red Rhapsody και Odyssey White Rhapsody. Επιπλέον, η εταιρεία εισάγει και διανέμει διεθνώς αναγνωρισμένα σήματα, όπως Krombacher, Arcobrau και Gulden Draak. «Είναι αλήθεια πως πατήσαμε σε ένα σημαντικό κύμα ενίσχυσης της ελληνικής μπίρας. Για να γίνει αντιληπτό το τι συνέβη τα τελευταία χρόνια στην αγορά μας, από 9% που είχαν οι επονομαζόμενες ελληνοφανείς μπίρες, σήμερα έχουν φθάσει στο 45%», αναφέρει. Αυτή τη στιγμή η ΕΖΑ διατηρεί εγκαταστάσεις 200 στρεμμάτων στην Αταλάντη με βιομηχανική επιφάνεια 18.000 τ.μ. και με εξαγωγικό σχεδιασμό. Στόχος της βιομηχανίας είναι οι εξαγωγές να φτάσουν της από 9% σήμερα, στο 1/3 του συνολικού της τζίρου τα επόμενα έτη.

Made in Greece

Από τα 30 εκατ. ευρώ επενδύσεων που η ΕΖΑ έχει ανακοινώσει, ήδη τα 5,5 εκατ. ευρώ έχουν υλοποιηθεί, ενώ τα επόμενα 10 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε νέα προϊόντα που έχει ετοιμάσει το Τμήμα Ερευνας και Καινοτομίας της εταιρείας. Σημαντικό στοιχείο της ΕΖΑ είναι και η ελληνικότητα όλων των μετόχων της. Το 64% του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκει στον κ. Συριανό και την οικογένειά του, ενώ το 2013 έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με το fund Damma Holdings (συμφερόντων Δ. Δασκαλόπουλου) να μπαίνει στην εταιρεία ως στρατηγικός επενδυτής δίνοντας νέα δυναμική στα αναπτυξιακά σχέδια της ΕΖΑ. Σήμερα η Damma Holdings κατέχει το 33,9% των μετοχών της εταιρείας. Αν κάτι πάντως ευνόησε την ελληνική ζυθοποιία, αυτό ήταν η κρίση. Κι αυτό γιατί ο Ελληνας είτε ως πράξη αντίστασης κατά των δανειστών, είτε επειδή ήθελε να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή, είτε επειδή βρήκε κάτι πραγματικό ελληνικό και αυθεντικό στην ποιότητα του εγχώριου ζύθου, προσέφερε ένα κύμα στήριξης. Η ένδειξη «made in Greece» από μειονέκτημα μετατράπηκε σε πλεονέκτημα δημιουργώντας νέο ρεύμα. Κάπως έτσι, η ΕΖΑ έτρεξε στην τρέχουσα χρονιά ιδιαίτερα αναπτυξιακά με +50% και με μεγάλη αύξηση της παραγωγής της, μετατρεπόμενη από μια μικρομεσαία σε μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα βιομηχανία.

Παράλληλα, υπήρξε από τις πρώτες εταιρείες που δημιούργησαν τη συμμαχία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και φυσικά ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματά της.
Επίσης σύντομα προχωράνε οι επενδύσεις σε νέους αποθηκευτικούς χώρους. «Είμαστε γενικότερα αισιόδοξοι. Ακόμα και στα δύσκολα δεν χάσαμε το κουράγιο μας. Υπήρξαμε από τους λίγους που στα capital controls επιλέξαμε να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας έχοντας ως δόγμα ότι εμείς θα μείνουμε να δουλεύουμε και να ζούμε στη χώρα. Οι πολυεθνικές κινήθηκαν εντελώς διαφορετικά. Είμαι, όμως, πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Πιστεύουμε σε αυτόν τον τόπο και εδώ θα δώσουμε τη μάχη», καταλήγει ο κ. Συριανός.

*Αναδημοσίευση από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (18/12/2016)

Keywords
εζα, επιτυχια, το πρωτο θεμα, big bang, deutsche welle, capital controls, πρωτο θεμα, ηνία, ελλαδα, big, εταιρεία, εγινε, αμιγώς, νέα, success, ολυμπιακος, μερκελ, σόιμπλε, roland, θυγατρική, αναδιαρθρωση, buy, tanks, κεπε, ιοβε, κυπρος, hellas, blue, island, berlin, odyssey, red, rhapsody, white, fund, capital, θεμα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απολυσεις στο δημοσιο, Καλή Χρονιά, μιλα, το πρωτο θεμα, ηνία, εζα, αλβανια, γερμανια, γνωση, θεμα, ιοβε, ισραηλ, κοντρα, μαλτα, οικονομια, πρωτο θεμα, προγραμμα, σηματα, σημερινη, υψος, capital, rhapsody, αγορα, αυξηση, αμιγώς, ανγκελα μερκελ, ανεκδοτο, ανθρωπος, αταλαντη, βορεια, γερμανικα, γινει, δειχνει, δογμα, εγινε, ευκολα, ευρω, επενδυτης, επενδυσεις, επτα, εταιρεία, ετη, ευρωπη, ζωης, ζωνη, ζυθοποιια, ιδεες, θυγατρική, θυγατρικη εταιρεια, κεπε, κυμα, κλιμα, λειπει, λογο, μορφη, ντροπη, ομαδα, παντα, οικογενεια, ορος, παιδι, ποιοτητα, προσληψεις, ρευμα, συντομα, σειρα, σουπερ μαρκετ, σόιμπλε, σουπερ, σχεδια, ταση, τυφλα, τμημα, υψηλη, φυσικα, φορα, αγορες, ανηκει, berlin, βηματα, big bang, buy, blue, white, big, deutsche welle, δημητρης, εξαγωγες, εκπομπες, ελληνικα, εμφαση, fund, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, island, μυαλα, odyssey, red, roland, success, tanks, θελω να, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα