Clio Muse: Η εφαρμογή ξενάγησης που διακρίνεται στην Ευρώπη

Του Κώστα Τσαούση

Η εταιρεία συμμετέχει σε ευρωπαϊκή κοινοπραξία για τη δημιουργία της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης PLUGGY και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Eνωση με 205.000 ευρώ ως υπεύθυνη καινοτομίας, σχεδίασης και επικοινωνίας

Στη χώρα μας συνήθως κερδίζουν τα μεγάλα λόγια. Και μαζί τους, η εμφάνιση, το «στυλάκι», το παραγοντιλίκι - η προσήλωση στη σκληρή και επίμονη δουλειά είναι σχεδόν η εξαίρεση. Το

ίδιο συμβαίνει και με τις start up εταιρείες και τους εκπροσώπους τους. Στην πλειονότητά τους νέα παιδιά με καλές σπουδές και έξυπνες ιδέες, με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μένουν στην αρχική έξυπνη ιδέα - άντε να φτάσουν και μέχρι την εφαρμογή (το περιβόητο application). Εκεί σταματούν και αρχίζει η λεγόμενη «πασαρέλα» (διαγωνισμοί και κόντρα διαγωνισμοί, παρουσιάσεις σε events κ.λπ.). Οπως πάντα, όμως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις - οι χρυσές εξαιρέσεις. Μία από αυτές είναι η Clio Muse της Δάφνης, του Ανδρέα και του Γιάννη. Συχνά πυκνά με ενημερώνουν για τα νέα τους. Πριν από λίγες μέρες μού τηλεφώνησαν για να μου πουν -από τους πρώτους- ένα χαρμόσυνο νέο. Το μοιράστηκαν μαζί μου κι εγώ στη συνέχεια το μοιράζομαι με όλους εσάς.

Ας αρχίσουμε από τα τυπικά των συστάσεων. Η εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών για τον πολιτισμό Clio Muse ΙΚΕ συμμετέχει σε ευρωπαϊκή κοινοπραξία 9 εταίρων από 5 χώρες για τη δημιουργία της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης PLUGGY. Το τριετές έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με 2,3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, εκ των οποίων η Clio Muse λαμβάνει 205.000 ευρώ ως υπεύθυνη καινοτομίας, σχεδίασης και επικοινωνίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Βασικός στόχος του PLUGGY είναι να αναδείξει τον διττό ρόλο των πολιτών ως δεκτών και κοινωνών πολιτισμού, καθώς οι βασικές λειτουργίες του αφορούν στην προώθηση της συμμετοχής τους στην ανάδειξη της τοπικής και εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη συνδυαστική χρήση καινοτόμου συγγραφικού εργαλείου εξιστόρησης και 4 εφαρμογών που το πλαισιώνουν. Συνοπτικά, οι εφαρμογές θα παρέχουν δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας, εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, αφήγησης ιστοριών με 3D ήχο και δημιουργίας προσωποποιημένων συνεργατικών παιχνιδιών.

Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω εργαλεία, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να συνδυάζουν και να εμπλουτίζουν τις πολιτιστικές εμπειρίες τους με υφιστάμενο πολιτιστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας από διαθέσιμες ψηφιακές συλλογές και βιβλιοθήκες ανά την Ευρώπη. Ετσι θα μπορούν να μοιράζονται τις πολιτιστικές εμπειρίες τους και να κληροδοτούν τις δικές τους ιστορίες, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάδειξη της τοπικής και εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Clio Muse ΙΚΕ επιλέχθηκε ως νέα ελληνική καινοτόμος επιχείρηση με εμπειρία στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναμένεται να συνεισφέρει στην κοινοπραξία την πολύτιμη πείρα που απέκτησε από συνεργασίες της με μουσεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και από συνέργειες με φορείς που συγκέντρωσαν και ανέδειξαν τοπικό πολιτιστικό περιεχόμενο από τους ίδιους τους κατοίκους σε περιοχές όπως το Δουργούτι, τα Εξάρχεια και το ιστορικό κέντρο της Πάτρας. Ταυτόχρονα, είναι σίγουρο ότι θα αποκομίσει τεράστια πείρα στη διαχείριση μεγάλων έργων, αλλά και ένα μεγάλο δίκτυο επαφών με πολιτιστικούς και τουριστικούς φορείς σε όλη την Ευρώπη.

Αλλά ποιοι αποτελούν την τριάδα της Clio Muse; Ο Ανδρέας Φατούρος, συντηρητής έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, ο Γιάννης Νικολόπουλος, τελειόφοιτος ηλεκτρολόγος μηχανικός και τεχνολογίας υπολογιστών, και η Δάφνη Τσεβρένη, απόφοιτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκίνησαν να συνεργάζονται στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου επιχειρηματικότητας και τώρα έχουν βάλει σκοπό να διασυνδέσουν τα πολιτιστικά ιδρύματα με τους επισκέπτες των εκθέσεων. Η ομάδα συγκροτήθηκε το 2012 και η εφαρμογή μαζί με την εταιρεία ήρθε το 2014.

Οπως λένε οι συνιδρυτές της, «με τη συμμετοχή της σε αυτή την κοινοπραξία, η εταιρεία ουσιαστικά διαφοροποιείται και ξεφεύγει από το ελληνικό οικοσύστημα της νεανικής start up επιχειρηματικότητας. Εξασφαλίζει κεφάλαια και ρευστότητα με τα οποία αυξάνει το προσωπικό της. Χρηματοδοτείται για να αναπτύξει καινοτόμες τεχνολογίες και να επεκταθεί στο εξωτερικό. Η μεγαλύτερη επιτυχία, ωστόσο, είναι ότι το PLUGGY δεν αποτελεί απλώς ένα συμπληρωματικό project για τους ιδρυτές της εταιρείας που θα τους οδηγήσει πιθανώς στο να χάσουν τη στόχευσή τους, αλλά συνάδει απόλυτα με το βασικό αντικείμενο και το όραμά τους για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την καθημερινή αλληλεπίδραση των πολιτών».

Στην κοινοπραξία συμμετέχουν ακόμη από την Ελλάδα το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΙΣΕΥ) και το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Από τη Μεγάλη Βρετανία το Imperial College London, από την Ιταλία οι εταιρείες πληροφορικής Vianet και XTeam Software Solutions, από την Ισπανία το University of Malaga και από τη Σλοβακία το Technical University of Košice και το East Slovak Museum.

*Αναδημοσίευση από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (25/12/2016)

Keywords
Τυχαία Θέματα