Αρνούνται να φύγουν από τον Πειραιά πρόσφυγες και μετανάστες


Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται η υπόθεση του hotspot του Πειραιά για την κυβέρνηση καθώς μετά τις πρώτες αποχωρήσεις μερικών εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών τα προηγούμενα 24ωρα σε Ηλεία και Ιωάννινα, πλέον εμφανίζονται απρόθυμοι να αναχωρήσουν για άλλα κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.

Ενδεικτική

η κατάσταση που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός το πρωί του Σαββάτου με λεωφορεία να έχουν σταθμεύσει στο χώρο μπροστά από την είσοδο για τις προβλήτες Ε1 και Ε2 αλλά να παραμένουν άδεια καθώς κανείς μετανάστης δεν εμφανίζεται πρόθυμος να αναχωρήσει από τον πρόχειρο καταυλισμό.

Όπως λένε φοβούνται η πολιτεία θα τους εγκλωβίσει στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών και μετά θα τους διώξει βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το αρμόδιο συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης στο χώρο του καταυλισμού του Πειραιά παραμένουν περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια ώρα, γιατροί που επιχειρούν στον Πειραιά, όπου τους τελευταίους δύο και πλέον μήνες έχει μετατραπεί σε άτυπο hotspot, επισημαίνουν ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση δερματικών παθήσεων, λοιμώξεων του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν στο λιμάνι.

Χωρίς τέλος οι ροές στα νησιά

Και ενώ η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως η Χίος, αλλά και στους μεγαλύτερους καταυλισμούς του Πειραιά και της Ειδομένης είναι ένα σημείο πριν την «έκρηξη», οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία δεν έχουν σταματήσει παρά το γεγονός ότι φιλοδοξείται από τη Δευτέρα να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για την επαναπροώθηση προσφύγων από το ελληνικό στο τουρκικό έδαφος.

Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί που καταγράφονται από το συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης:

- το τελευταίο 24ωρο σε Κάλυμνο, Κω, Χίο, Σάμο και Μυτιλήνη έφτασαν 566 πρόσφυγες και μετανάστες

- συνολικά στα νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι 6129 μετανάστες και πρόσφυγες

- στην Ειδομένη βρίσκονται 11.318 άνθρωποι

- στον Πειραιά παραμένουν 5.048 πρόσφυγες και μετανάστες

Περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα