Απρόσμενη συμμαχία Κίνας – Ταϊβάν για τη Νότια Σινική Θάλασσα

Η Κίνα και η Ταϊβάν αρχίζουν να βρίσκουν «κοινό έδαφος» μετά την απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης πως οι κοινές τους αξιώσεις στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν έχουν νομική βάση.

Η Ταϊβανέζα πρόεδρος Τσάι Ινγκ-βεν έστειλε μια φρεγάτα να περιπολήσει στην επίμαχη θαλάσσια οδό, προκειμένου να δείξει την «αποφασιστικότητα» της διακυβέρνησής της να υπερασπιστεί το εθνικό της συμφέρον. Η διαταγή της προέδρου ήρθε ελάχιστες ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου πως δεν υπάρχει νομική βάση στις διεκδικήσεις της Κίνας και κατά συνέπεια και της Ταϊβάν.

Συγκεκριμένα,

το δικαστήριο υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο φυσικό κομμάτι των αμφισβητούμενων νησιών Spratly, δηλαδή το Itu Aba που ανήκει στην Ταϊβάν, είναι στην πραγματικότητα ένας «βράχος» και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί αποκλειστική οικονομική ζώνη 200 ναυτικών μιλίων. Η προγραμματισμένη περιπολία της ταϊβανέζικης φρεγάτας πραγματοποίησε μια στάση και στο «νησί» αυτό, ενημέρωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας.

Ο Κινέζος αναπλ. Υπ. Εξωτερικών Liu Zhenmin επικρότησε τις προσπάθειες της Ταϊβάν να υπεραμυνθεί τα κοινά τους συμφέροντα.

«Η απόφαση έχει πλήξει τα δικαιώματα όλων των Κινέζων και είναι προς το κοινό συμφέρον και την ευθύνη όλων των πλευρών να προστατεύσουμε τα ναυτικά δίκαια μας στην Νότια Σινική Θάλασσα», δήλωσε ο Liu σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Η απόφαση της Ταϊβάν να χρησιμοποιήσει ένα πολεμικό πλοίο ενδέχεται να κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή, ιδιαίτερα αφότου η Κίνα τόνισε ότι ενδέχεται να θεσπίσει μια Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας επάνω από τα επίμαχα ύδατα.

Keywords
Τυχαία Θέματα