Ανοδική κίνηση στην Ευρώπη περιμένοντας κίνηση στα επιτόκια από την BoE

Με ελπίδες για την εξεύρεση λύσης στο τραπεζικό πρόβλημα που απειλεί Ιταλία, εμμέσως Γερμανία και ουσιαστικά όλη την Ευρωζώνη, αλλά και με αγωνία για την πρώτη κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας μετά την απόφαση για Brexit κινούνται από το πρωί οι κυριότερες ευρωαγορές, σε θετικό βήμα και σχετικά συντηρητικές τοποθετήσεις.

Οι περισσότεροι ποντάρουν σε περαιτέρω ανάκαμψη στις ευρωαγορές, η πλειονότητα των επενδυτών αναμένουν μείωση των βρετανικών επιτοκίων στο 0,25% το μεσημέρι και με βάση τις πρώτες δηλώσεις και

αποφάσεις της νέας πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, προσδοκούν σε σύντομη ολοκλήρωση της διαδικασίας Brexit.

Αναλυτικότερα, οι ευρωαγορές άνοιξαν σε υψηλότερο επίπεδο έχοντας ουσιαστικά προεξοφλήσει απόφαση της Bank of England για μείωση επιτοκίων, προκειμένου να μην διολισθήσει η βρετανική οικονομία σε ύφεση λόγω του Brexit. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η BoE θα ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25%, από 0,5% σήμερα.

Από την άλλη ακριβώς αυτές οι ανησυχίες ότι το Brexit θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, είναι που απομακρύνουν – θεωρητικά – το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων στο κοντινό μέλλον.

Οι αγορές άκουσαν με μεγάλη προσοχή το νέο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, να δηλώνει πως θέλει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η διαδικασία του Brexit, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο της αποχώρησης από την ΕΕ, η Βρετανία θα αποχωρήσει και από την ενιαία αγορά.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν επίσης οι εξελίξεις στον ιταλικό τραπεζικό τομέα. Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της UniCredit δήλωσε πως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου, καθώς οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα δεν αναμένεται να είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν την ΕΚΤ.

Λίγο μετά τη συμπλήρωση μ ισής ώρας συνεδρίασης ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,7% στις 338 μονάδες, κατά 0,90% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.730 μονάδες, κατά 1,15% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.385 μονάδες και κατά 1,15% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.062 μονάδες, ενώ κέρδη 1% καταγράφει ο δείκτης FTMIB στις 16.695 μονάδες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και α στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα