Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω κεντρικών τραπεζών και πετρελαίου

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, λόγω της νέας υποχώρησης του μαύρου χρυσού, της επανάκαμψης του ενδεχόμενου νέας αύξησης επιτοκίων από τη Fed αλλά και ορισμένων όχι και τόσο θετικών εταιρικών μεγεθών τριμήνου.

Πτώση 0,2% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 343 μονάδες, με τους κλάδους τραπεζών και ασφαλειών να είναι οι μοναδικοί που κινήθηκαν

ανοδικά.

Στο 0,39% οι απώλειες για τον DAX 30 στις 10.650 μονάδες, ενώ αντίθετα ο FTSE 100 κατόρθωσε να ξεπεράσει τις πιέσεις και να κλείσει με άνοδο 0,22% στις 6.866 μονάδες. Απώλειες 0,36% για τον CAC 40 στις 4.452 μονάδες.

Οριακά χαμηλότερα κινήθηκαν οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί μόλις 0,08% στις 8.658 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται κατά 0,03% χαμηλότερα στις 16.791 μονάδες.

Σε τροχιά υποχώρησης και το πετρέλαιο, παρά την αισιοδοξία του OPEC ότι θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης εντός των επόμενων μηνών. Οι πιέσεις αποδόθηκαν στην ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ) για αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, τα οποία έφθασαν στο επίπεδο των 523,6 εκατ. βαρελιών. Αντίθετα τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια.

Παράλληλα η υποχώρηση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα ενισχύονταν, επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, ενώ οι επενδυτές προβληματίστηκαν και από το γεγονός ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν κατόρθωσε να επιτύχει τον στόχο που είχε θέσει για τις αγορές ομολόγων. Η τράπεζα «έχασε» τον στόχο της αγοράς βρετανικών ομολόγων αξίας 1,7 δισ. στερλινών και μάλιστα κατά 52 εκατ. στερλίνες.

Οι ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών τριμήνου εξακολουθούν να απασχολούν τους επενδυτές, με τη μετοχή της Novozymes να υποχωρεί 11,8%, μετά την υποβάθμιση των στόχων κερδοφορίας για το σύνολο του 2016.

Απώλειες 7,8% για τη γερμανική Ε.ΟΝ, μετά την ανακοίνωση ζημιών άνω των τριών δισ. ευρώ για το α' εξάμηνο. Η πτώση της Ε.ΟΝ οδήγησε χαμηλότερα και τις μετοχές των RWE (-3,65%) και EDF (-2,43%).

Keywords
Τυχαία Θέματα