Απώλειες στην Ευρώπη με οδηγό τον IBEX λόγω Καταλονίας

Στο κόκκινο άνοιξε σήμερα η Ευρώπη, σε μια μέρα που οι συναλλαγές θα τερματιστούν νωρίτερα λόγω της ημιαργίας πριν από τα Χριστούγεννα. Οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση προσπαθώντας να αποτιμήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλονία, όπου επικράτησαν κατακτώντας απόλυτη πλειοψηφία τα τρία αυτονομιστικά κόμματα.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 άνοιξε με πτώση 0,15%, ενώ λίγη ώρα μετά γύρισε οριακά ανοδικά στο 0,03%. Ολοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες άνοιξαν με πτώση, με τον IBEX

στη Μαδρίτη να χάνει λίγο μετά το άνοιγμα γύρω στο 1,4%. Μεικτές τάσεις στους περισσότερους κλάδους.

Στους μεγαλύτερους δείκτες, η εικόνα λίγο μετά τις 10:30 είχε ως εξής:
FTSE100 +0,04%, DAX -0,20%, CAC40 -0,18%, FTSE MIB -0,24%, IBEX35 -0,94%

Οι συναλλαγές θα είναι μειωμένες καθώς το χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να κλείσει σήμερα στις 14:30 (ώρα Ελλάδος) ενώ λίγο αργότερα θα κλείσουν λίγο αργότερα.

Στην αγορά συναλλάγματος, ισχυρές απώλειες κατέγραψε το ευρώ που υποχώρησε στο 1,1815 έναντι του δολαρίου, πριν ανακάμψει ελαφρώς στο 1,1845, ενώ και οι αποδόσεις στα ισπανικά 10ετή ενισχύθηκαν κατά 3,2% από χθες, στο 1,52%.

Αναταράξεις σημειώνουν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές με τις ισπανικές τράπεζες να βρίσκονται στον πάτο του δείκτη. Πτώση περί το 1,5% σημειώνουν οι μετοχές των Caixabank, BBVA και Banco de Sabadell.

Οι αυτονομιστές απέσπασαν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο χωρίς ωστόσο να έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους, λόγω του ιδιότυπου εκλογικού συστήματος που ισχύει στην περιοχή. Συγκεκριμένα, το 48% περίπου ψήφισε τους αυτονομιστές, ενώ το 52% τάσσεται κατά της απόσχισης.

Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την κεντρική κυβέρνηση του Ραχόι στην Ισπανία, καθώς και στις προσπάθειες της να τερματίσει την κρίση στην Καταλονία.

Keywords
Τυχαία Θέματα