Τι προβλέπει το πρόγραμμα επανένταξης αστέγων

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Επανένταξη αστέγων, διευκολύνσεις για κωφούς και άτομα με αναπηρία προβλέπουν τα τρία προγράμματα συνολικού κόστους 21,2 εκ. ευρώ που θα θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως ανακοίνωσαν η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου το πρώτο πρόγραμμα αφορά την κατάργηση του ψυχιατρικού ιδρύματος των Λεχαινών το οποίο είχε διασύρει τη χώρα μας διεθνώς και τη μεταστέγαση των φιλοξενούμενων σε υποστηρικτική δομή ή σε δομή οικογενειακού τύπου. Το παράρτημα

ΑμεΑ Λεχαινών ήταν αρχικά ίδρυμα για παιδιά. Σήμερα φιλοξενεί 4 ανήλικους και 45 ενήλικες, 9 έως 47 ετών.

Πολλοί έχουν ζήσει εκεί ή σε άλλο ίδρυμα για πολλά χρόνια, με τα χέρια και τα πόδια τους δεμένα με ιμάντες, σε συνθήκες περιορισμού που διαρκούσαν από 6 μήνες έως 21 χρόνια. Από τον Ιούλιο 2016 ειδική ομάδα επιστημόνων προετοιμάζει την ένταξη των τροφίμων σε μικρές δομές, διαμερίσματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη δομών φιλοξενίας, πιλοτικού προγράμματος επαγγελματικής αναδοχής, μονάδας βραχείας υποδομής ατόμων με αναπηρία, κινητής μονάδας παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε οικογένειες, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, κέντρων ημέρας για άτομα με αναπηρία.

Το δεύτερο πρόγραμμα συνιστά συνέχεια της πιλοτικής στέγασης κι επανένταξης που υλοποιείται από το 2015 για τους αστέγους. Περιλαμβάνει:

- Κάλυψη ενοικίου έως 180€ για έναν ωφελούμενο, έως 240€ για δυο και έως 300€ για τρεις ή περισσότερους μηνιαίως.

- Δαπάνες οικοσκευής άπαξ έως 750€ για έναν ωφελούμενο, έως 900€ για δύο, 1.000€ για τρεις και πλέον. Λειτουργικές δαπάνες άπαξ έως 750€ για έναν ωφελούμενο, έως 900€ για δύο, 1.000€ για τρεις και πλέον.

- Aπόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω επιδοτούμενης απασχόλησης. Η χρηματοδότηση θα αντιστοιχεί στο ύψος του μικτού κατώτατου βασικού μισθού.

- Yποστήριξη για τη δημιουργία επιχείρησης, αυτοαπασχόλησης ή δημιουργία μικρής αγροτικής μονάδας.

Ωφελούμενοι είναι οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε κοινωνικούς ξενώνες αστέγων ή υπνωτήρια, οικογένειες και άτομα, που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων ως άστεγοι και διαβιούν στο δρόμο, γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας, άτομα που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας, με συμπληρωμένο το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Μέσω του τρίτου προγράμματος θα δημιουργηθούν υποδομές για 6 σταθμούς διερμηνείας εξ αποστάσεως στο Εθνικό ΄Ιδρυμα Κωφών. Η εξ ’αποστάσεως διερμηνεία στην νοηματική θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση εξυπηρετώντας τους κωφούς και βαρήκοους σε όλη την Ελλάδα και διευκολύνοντας την καθημερινότητα 200.000 ατόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα