Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν αλλά και την απουσία του Ντράγκι από το Τζάκσον Χολ την Παρασκευή.

Οι δηλώσεις της επικεφαλής της Fed ότι μια αύξηση των επιτοκίων μπορεί να γίνει ακόμα και τον επόμενο μήνα έχει κάνει τους traders να κρατούν επιφυλακτική στάση στις τοποθετήσεις τους.

«Οι σημερινές πιέσεις σχετίζονται άμεσα με το Τζάκσον Χολ και τις δηλώσεις περί αύξηση των επιτοκίων, κι αυτό οδηγεί σε μια προσαρμογή κι ένα rebalancing την αγορά. Αν όντως

αυξήσουν τα επιτόκια, αυτό θα είναι θετικό, αλλά θα σημάνει, αναπόφευκτα μια "σύσφιξη του συστήματος» σχολιάζει ο Samy Chaar, αναλυτής στην Lombard Odier.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με πτώση 0,5% στις 342 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ πιέσεις δέχονται και οι ενεργειακές, λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου. Ο όγκος συναλλαγών είναι κατά 67% χαμηλότερος σε σχέση με τον κινητό μέσο όρο 30 ημερών καθώς το Λονδίνο είναι κλειστό λόγω αργίας.

Ο γερμανικός DAX αντίθετα υποχωρεί κατά 0,8% στις 10.503 μονάδες, απώλειες 1% στο Παρίσι στις 4.495 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,88% στις 8.583 μονάδες, ενώ απώλειες 1,43% καταγράφει και ο δείκτης του Μιλάνου στις 16.602 μονάδες.

Στις μετοχές, η Alstom κινείται ανοδικά 2,7% μετά τη συμφωνία 1,8 δισ. ευρώ με την αμερικανική Amtrak για την κατασκευή 28 νέων high speed τρένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα