Από την Αυστρία το πρώτο bail in σε τράπεζα

Κούρεμα 54% στα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης της αυστριακής Heta Asset Resolution εφήρμοσε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας, επιμηκύνοντας ταυτόχρονα την αποπληρωμή τους που έφτασε το 2023.

Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, το «κούρεμα» αυτό πραγματοποιείται προκειμένου να καλυφθεί «τρύπα» 8 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της Heta.

Η Finanzmarktaufsicht (FMA) ανέλαβε πέρυσι τον έλεγχο της Heta, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο έχουν να βάλουν τέλος στις χρηματοδοτούμενες από τους φορολογούμενους διασώσεις τραπεζών.

Η

Heta αποτελεί "bad bank" δημιουργημένη από τα assets της Hypo Alpe Adria - τοπικής τράπεζας στην επαρχία Carinthia. Η Carinthia έχει εγγυηθεί την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Hypo, ωστόσο δηλώνει αδυναμία να αποπληρώσει τις εναπομείνουσες εγγυήσεις που η επιτροπή κεφαλαιαγοράς αποτιμά στα 11,1 δισ. ευρώ.

«Αν και η εφαρμογή του νέου πλαισίου εξυγίανσης των τραπεζών είναι μη χαρτογραφημένη περιοχή τόσο σε νομικούς όσο και σε πρακτικούς όρους, είμαστε εντός των στόχων με την εξυγίανση της Heta», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της FMA, Helmut Ettl και Klaus Kumpfmueller. «Η ομαλή εξυγίανση έχει μεγαλύτερα οφέλη από τις διαδικασίες αφερεγγυότητας».

Ωστόσο οι ομολογιούχοι αναμένεται να αντιδράσουν δικαστικά για να καλυφθεί η διαφορά των 6,4 δισ. ευρώ που δημιουργείται μεταξύ της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και των κουρεμένων που προέκυψαν από την απόφαση.

Η επαρχία Carinthia κατέθεσε πρόταση για επαναγορά των ομολογίων που είχε εγγυηθεί, με δανεισμό από την αυστριακή κυβέρνηση, στο 75% της ονομαστικής τους αξίας (που προς το τέλος της δημόσιας προσφοράς ανέβηκε στο 82%). Ωστόσο, ελάχιστοι ομολογιούχοι δέχτηκαν να συμμετάσχουν.

Με αυτόν τον τρόπο, η Αυστρία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κάνει χρήση της οδηγίας BRRD που προβλέπει το βάρος της διάσωσης των τραπεζών να πέφτει στους πιστωτές τους αντί για τους φορολογούμενους - το περιβόητο bail in.

Keywords
Τυχαία Θέματα