Από πάνε για το Ντένβερ;

Ας πούμε και κάτι πέρα από τα καθιερωμένα. Όπως για παράδειγμα το τι έχει να ζηλέψει το Ντένβερ της Πολιτείας του Κολοράντο από περιοχές της Κρήτης ή της Δυτικής Πελοποννήσου;

Το Κολοράντο και η πρωτεύουσα του, το Ντένβερ, είναι μια από τις πολιτείες των ΗΠΑ όπου βρίσκονται για τα καλά στο στρατόπεδο της «ελεύθερης κάνναβης» γνωρίζοντας ρυθμούς ανάπτυξης που δεν μπορεί καν να φανταστεί ένας Ευρωπαίος πολίτης, ένας πολίτης χώρας της

Ευρωζώνης.

Το Κολοράντο - 8η σε έκταση και η 22η σε πληθυσμό από τις 50 Ηνωμένες Πολιτείες- μετά την απελευθέρωση της χρήσης του «φυτού» έχει καταφέρει να καταστεί ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς (υπάρχουν ακόμη και οι κατάλογοι με τις προτεινόμενες διαδρομές της μαριχουάνας).

Το πλήθος των επισκεπτών (στο πλαίσιο του «θεματικού» τουρισμού) έφερε την ανάγκη της δημιουργίας και ενός νέου, πελώριου αεροδρομίου στο Ντένβερ των των 700 χιλιάδων κατοίκων (η πάλαι ποτέ πόλη των ορυχείων) και το ρευστό που «τρέχει» εντός της Πολιτείας έφερε τη μείωση των φόρων στους πολίτες της, αλλά και μια σειρά από αλλαγές στην καθημερινή ζωή τους, όπως η κατάργηση των διοδίων στους δρόμους και άλλες τέτοιες μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες.

Το Κολοράντο και πολλές ακόμη Πολιτείες των ΗΠΑ – οι περισσότερες με ρεπουμπλικανική διοίκηση τα τελευταία χρόνια, πολιτείες λευκών χριστιανών- πέρασαν στο στρατόπεδο της ελευθερίας της κάνναβης (από τη φαρμακευτική κάνναβη οι περισσότερες, αλλά και στη χρήση της μαριχουάνας ορισμένες εξ αυτών) ακολουθώντας τον δρόμο του χρήματος. Τον δρόμο του χρήματος και μόνο, αλλά με δεδομένο το γενικότερο πλαίσιο ασφάλειας στο τομέα των ναρκωτικών.

Αλλά, ας έρθουμε στη χώρα μας. Η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) δίνει την δυνατότητα να καλλιεργηθεί και να πωληθεί κάνναβη για φαρμακευτική χρήση κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Έχω όμως την αίσθηση ότι δεν ακολουθούμε το …Κολοράντο, αλλά τα Εξάρχεια. Ναι, τα Εξάρχεια. Τα Εξάρχεια της δεκαετίας του ΄80 με τις λογικές και τις αντιλήψεις της λεγόμενης «αντιαπαγορευτικής πολιτικής». Δυστυχώς, αλλά ο «χώρος» και η συνάφεια με αυτόν απαγορεύει ακόμη και σήμερα σε μια κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εξ αρχής τα πράγματα.

Δεν χρειάζονται οι ντρίπλες με το λεγόμενο κρατικό μονοπώλιο αρκεί να είναι δοσμένο και αυστηρό το πλαίσιο ασφάλειας (μακριά από τα κυκλώματα και την οικονομία της νύχτας) και καθαρή η κατεύθυνση (το πώς πουλάς στις φαρμακευτικές εταιρείες εντός και εκτός της χώρας ή ακόμη περισσότερο ποια προϊόντα για τον τελικό καταναλωτή επιτρέπονται).

Keywords
Τυχαία Θέματα