Ξένοι θεσμικοί: Το ΧΑ βρήκε τα «χαμηλά» του

του Δημήτρη Παφίλα

Την ισχυρή πεποίθηση ότι το χρηματιστήριο είδε τα χαμηλά του επίπεδα μεταξύ των 780-800 μονάδων, εκφράζουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές που παρακολουθούν χρόνια την ελληνική αγορά.

Παρά την αναταραχή στην Ιταλία που οδήγησε στη αύξηση των αποδόσεων στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο, η κυρίαρχη προοπτική η οποία οδηγεί τους αγοραστές είναι, πρώτον, η οριστική συμμετοχή του IMF στο ελληνικό μεταμνημονιακό πρόγραμμα και, δεύτερον,

η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η συμμετοχή του IMF, ακόμη και ως συμβούλου, διασφαλίζει τους ξένους επενδυτές ενώ έμπρακτη υποστήριξη προσέφεραν οι εκτιμήσεις της JP Morgan ότι, η επικείμενη έξοδος στις αγορές θα είναι «βρώμικη», δηλαδή θα περιλαμβάνει υβριδική πιστοληπτική γραμμή στήριξης στην Ελλάδα.

Παρόλο, που υπήρχε και η αντίθετη εκδοχή -από την Credit Suisse - ότι η έξοδος της Ελλάδος θα είναι καθαρή, η χθεσινή άνοδος στο χρηματιστήριο (797 μονάδες 1,68%) και η απουσία πωλητών στηρίχθηκε στην πιστοληπτική γραμμή. Μάλιστα, σύμφωνα πηγές ξένων θεσμικών, η οποία λύση στο ελληνικό χρέος θεωρείται ότι, θα δοθεί τώρα ιδιαίτερα μετά την «φασαρία» σε Ιταλία- Αργεντινή- Τουρκία που προκάλεσε μεγαλύτερες αναταράξεις τόσο σε Ευρώπη, όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Για αν προληφθεί περαιτέρω η επέκταση, αρκετοί θεωρούν ότι θα δοθεί λύση η οποία θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον σύμφωνα με τραπεζική πηγή που συμμετείχε πρόσφατα σε συνέδρια ξένων οίκων για τις τράπεζες, οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν υπολογίσει στα στοιχεία μια λύση για το χρέος η οποία στο βαθμό που θα έλθει θα δώσει ώθηση και στις μετοχές του κλάδου.

Στο ίδιο σημείο ο Δείκτης πριν από 3 χρόνια

Σχεδόν πριν από τρία χρόνια η ελληνική αγορά βρισκόταν ένα μήνα πριν από το δημοψήφισμα και την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων που ταλαιπωρούν ακόμη την ελληνική οικονομία.

Ο Γενικός Δείκτης στις 26 Ιουνίου 2015 έκλεινε στις 797 μονάδες λίγο πριν επιβληθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Τρία χρόνια μετά, οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τους κεφαλαιακούς ελέγχους, δίχως μάλιστα να απαιτηθούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η δε ελληνική οικονομία προετοιμάζεται για την μεταμνημονιακή εποχή με τις τράπεζες να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων.

Ταυτόχρονα, η ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) αργά ή γρήγορα θα μηδενιστεί από τα 10 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, εξέλιξη άκρως θετική. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει ζήτηση για τα «καλά» δάνεια, έτσι η εικόνα εξισορροπείται.

Ασαφές όμως είναι το τοπίο για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, όταν τα επιτόκια κινούνται πάνω από το 4% ωστόσο οποιαδήποτε κίνηση θα εθεωρείτο ως κίνηση εντυπωσιασμού, έτσι αυτή η παράμετρος δεν υπολογίζεται προς το παρόν και πολύ, παρά μόνο από τους δανειστές. Συμπερασματικά, μετά από τρία χρόνια, το τοπίο έχει αλλάξει. Η οικονομία δεν «τρέχει» με τους ρυθμούς που θα έδινε μια αίσθηση και στους πολίτες, ωστόσο από πλευράς μεγεθών το ελληνικό χρηματιστήριο δύναται να δικαιολογήσει υψηλότερα επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα