Απειλητικό... αστεροειδή θα επισκεφτεί η NASA

Οι αστροφυσικοί και αστρονόμοι μπόρεσαν και... απέφυγαν τη λιποθυμία όταν ο 33 μέτρων αστεροειδής ο οποίος βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη την προηγούμενη εβδομάδα, "αστόχησε" κατά 50.000 μίλια, μόλις το 1/5 της απόστασης μέχρι τη Σελήνη. Όσο και να μπορούμε να ησυχάσουμε για αυτό, το ανησυχητικό είναι πως κανείς δεν ήξερε πως ο αστεροειδής είχε... βάλει στόχο τον πλανήτη μας.

Η παρολίγον σύγκρουση ήρθε μόλις λίγες ημέρες πριν την εκτόξευση του probe των 800 εκατ. δολαρίων το οποίο θα προσγειωθεί σε έναν πολύ μεγαλύτερο αστεροειδή, απομεινάρι της γέννησης του ηλιακού συστήματος,

που μπορεί να δώσει και στοιχεία για την προέλευση της Γης.

Η αποστολή OSIRIS-REx (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security – Regolith Explorer) αναμένεται να ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου από το Cape Canaveral της Florida.

To μηχάνημα θα επισκεφτεί έναν αστεροειδή κοντά στη Γη, ο οποίος ακολουθεί παρόμοια τροχιά γύρω από τον Ήλιο, με τον πλανήτη μας. Ο αστεροειδής Bennu είναι ιδανικός για αρκετούς λόγους. Είναι παμπάλαιος, και μπορεί να κρύβει χημικά μυστικά για τη ζωή στη μπλε κουκίδα μας.

Παρόλα αυτά, όντας "near-Earth object", o Βennu δεν είναι και πολύ... φίλος προς τη Γη, αφού περνάει δίπλα μας κάθε έξι χρόνια, με πιθανότητες 1/2.700 να μας πετύχει μέσα στους δύο επόμενους αιώνες, στατιστικό αρκετά υψηλό εάν αναλογιστεί κανείς το πόσο μεγάλο είναι το διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα