Brexit: Πού είναι το σχέδιο εξόδου κύριε Ντέιβις και κυρία Μέι;

Ο Γραμματέας του Brexit David Davis ανέφερε πως έχει, πια, 180 άτομα στο προσωπικό του στο Λονδίνο, και άλλους 120 στις Βρυξέλλες, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να προχωρήσει με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρώπη. Σύμφωνα, όμως, με τους βουλευτές της χώρας του, αυτό που ο Davis δεν έχει, είναι το σχέδιο εξόδου.

Στην πρώτη του παρουσία στο House of Commons ως υπουργός της κυβέρνησης,

ο Davis μίλησε για δύο ώρες για το Brexit χωρίς να δίνει πολλές λεπτομέρειες για την στρατηγική του ίδιου και της πρωθυπουργού Theresa May για το πως θα το επιτύχει.

Οι δηλώσεις του δεν έπεισαν την αντιπολίτευση, της οποίας οι ηγέτες ανέφεραν πως "δεν υπάρχει σχέδιο", αλλά και πως "αυτή ήταν μία ομιλία στην οποία δεν ειπώθηκε τίποτα".

Ο Davis μπορεί να προσπαθεί να... αποκρούσει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις στο κοινοβούλιο, αλλά αυτός και η May θα πρέπει να αρχίσουν να βρίσκουν λύσεις για το Brexit, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με αντιδράσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς, στελέχη επιχειρήσεων και επενδυτές.

Διαφαίνονται, πάντως, μερικές διαπραγματευτικές γραμμές, σύμφωνα με τα λεγόμενα των δύο πολιτικών. Αν και η Βρετανία θέλει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις εμπορικές σχέσεις, κάτι που ελπίζει πως αποζητά και η ΕΕ, είναι έτοιμη να βγει από την ενιαία αγορά εάν δε λάβει αυτό που θέλει σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Η May είναι επίσης ανοικτή στο ενδεχόμενο μίας συγκεκριμενοποιημένης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Βρετανίας, όπως αυτές που η Ένωση έχει συνάψει με τον Καναδά, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Αυτό που παραμένει άγνωστο, πάντως, είναι πότε μέσα στο 2017 θα ενεργοποιήσει η May το άρθρο 50, τί ακριβώς θα προσπαθήσει να κάνει, και πως θα αντιμετωπίσει η χώρα το μεταναστευτικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα