Αντρέι Καρλόφ: Ο Ρώσος πρέσβης που εκτελέστηκε στην Άγκυρα

Διπλωμάτης επί σειρά ετών σε καίριες θέσεις, ο 62χρονος Αντρέι Καρλόφ έπεσε νεκρός από τα πυρά Τούρκου αστυνομικού κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Η εν ψυχρώ δολοφονία του από τον 22χρονο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και ήρθε σε μια στιγμή που οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας είναι τεταμένες.

Γεννήθηκε στη Μόσχα, πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Ένωσης το 1954 και από πολύ νωρίς ξεκίνησε την καριέρα του στο διπλωματικό σώμα τόσο της Σοβιετικής Ένωσης, όσο και, αργότερα, της Ρωσίας, στην ηλικία

των 20 ετών περίπου, αφού πρώτα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Μιλώντας άπταιστα αγγλικά και κορεάτικα, υπηρέτησε ως πρέσβης της Ρωσίας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (σημερινή Βόρεια Κορέα).

Από τον Ιούλιο του 2013 ανέλαβε τη θέση του πρέσβη της Ρωσίας στην Τουρκία.

Άφησε πίσω του μια σύζυγο κι έναν γιο.

Αφού αποφοίτησε από τη Διπλωματική Σχολή της Μόσχας το 1976, άρχισε αμέσως την καριέρα του στο υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας.

Στην πρεσβεία της Β. Κορέας παρέμεινε από το 1979 έως το 1997, ενώ το 2001 έγινε πρέσβης στην ασιατική χώρα μέχρι και το 2006.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην πατρίδα του και υπηρέτησε ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής προξενικών υποθέσεων μέχρι το 2013, οπότε και μετακόμισε στην Άγκυρα, όπου και έγινε επικεφαλής της ρωσικής πρεσβείας. Αυτό συνέβη σε μια περίοδο όπου οι ρωσοτουρκικές σχέσεις ήταν ιδιαίτερα τεταμένες, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με τη Συρία, τον Νοέμβριο του 2015.

Στον απόηχο εκείνης της επίθεσης, ο Καρλόφ είχε κατηγορήσει με συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS, την Τουρκία ότι ενθαρρύνει την αντιρωσική προπαγάνδα.
«Τελευταία, η Τουρκία απευθύνει αστήρικτες κατηγορίες κατά των Ρώσων, ότι το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο», είπε. «Αυτή η παραπληροφόρηση ξυπνά αντιρωσικά αισθήματα στα τουρκικά ΜΜΕ», είχε συμπληρώσει.

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρέσβη στην Τουρκία, Ρίτσαρντ Μουρ, που γνώριζε καλά τον Καρλόφ, ο Ρωσος συνάδελφός του ήταν ένας «ήσυχος, προσηνής και φιλόξενος επαγγελματίας».

Ο πρώην πρέσβης της Αγγλίας στην Τουρκία, Τόνι Μπρέντον, ο οποίος δεν γνώριζε προσωπικά τον Καρλόφ είπε: «γνωρίζουμε (σσ οι πρέσβεις) ότι αποτελούμε σύμβολο και ταυτόχρονα στόχο. Κάποιες φορές, σαν κι αυτή, συμβαίνουν τρομακτικά πράγματα. Η πρώτη μου σκέψη ήταν η συμπάθεια για την οικογένεια και τους συναδέλφους του».

Ο 22χρονος Τούρκος αστυνομικός που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Καρλόφ

Keywords
Τυχαία Θέματα