Summer Nostos Festival 2017: Επιστροφή στα Καλύτερά μας Καλοκαίρια

Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2015, με το «Η νύχτα μέρα», ένα τετραήμερο εκδηλώσεων που είχε σκοπό να συστήσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο αθηναϊκό κοινό και το οποίο είχε ως αποκορύφωμά του τη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στο Ξέφωτο του πάρκου. Η συνέχεια δόθηκε πέρυσι με το "Metamorphosis", όταν ολοκληρώθηκε το σύνολο των εργασιών στο ΚΠΙΣΝ, το οποίο παρουσιάστηκε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Φέτος, οι θερινές εκδηλώσεις καθιερώνονται

και διευρύνονται, αποκτώντας, πλέον, ένα μόνιμο brand. To Summer Nostos Festival (ή απλά SNF - μία συντομογραφία που παραπέμπει όχι τυχαία και στο Stavros Niarchos Foundation) έρχεται αυτόν τον Ιούνιο, προτείνοντας έναν νόστο, μια ομαδική «επιστροφή» σε όλα όσα σημαίνει για τον καθένα μας η άφιξη του καλοκαιριού. Σίγουρα η επιστροφή αυτή αφορά και στο συναίσθημα που νιώσαμε όσοι γνωρίσαμε για πρώτη φορά το πάρκο μέσα από το «Η νύχτα μέρα», διαπιστώνοντας ότι συμμετέχουμε σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης μας.

To SNFestival 2017, το οποίο διοργανώνεται και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα διαρκέσει μία ολόκληρη εβδομάδα, από τις 18 έως τις 25 Ιουνίου, και η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του θα είναι δωρεάν. Στο πλαίσιό του, περισσότεροι από 400 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και συντελεστές συνεργάζονται δημιουργικά και προσφέρουν περισσότερες από 75 εκδηλώσεις, σε 5 σκηνές και πολλούς άλλους χώρους στο ΚΠΙΣΝ. Μουσική, χορός, αθλητισμός, συζητήσεις, τέχνες και αρχιτεκτονική συνδυάζονται με άλλες δράσεις, όπως προβολές, ξεναγήσεις και μαγικά δρώμενα, δημιουργώντας ένα πολυσυλλεκτικό φάσμα στο οποίο υπάρχει κάτι για τον καθένα.

Εντυπωσιακές υπαίθριες συναυλίες στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και στο θαλασσινό νερό του Καναλιού, καλοκαιρινά πάρτι, ατμοσφαιρικές παραστάσεις στις αίθουσες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έργα τέχνης που θα δώσουν τροφή για σκέψη και προβληματισμό, παράλληλα με μαγικά shows που κλείνουν το μάτι στον θεατή, διαλέξεις και συζητήσεις που θρέφουν το νου συνδυασμένες με αθλητικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, συνθέτουν ένα πρόγραμμα που κλείνει μέσα του ό,τι και ένα καλοκαίρι: ανεμελιά αλλά και χρόνο για σκέψη, ξεκούραση αλλά και δράση, άνοιγμα σε πρωτόγνωρα ακούσματα και θεάματα αλλά και επιστροφή σε αυτά που μας κάνουν να αισθανόμαστε οικεία.

Την παράσταση κλέβουν φυσικά οι συναυλίες, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν κάθε γούστο: The Cinematic Orchestra, Melanie De Biasio, Charlotte Rampling & Sonia Wieder-Atherton, Yo La Tengo, Λεωνίδας Καβάκος, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Monika, Saul Williams, ΜΕΛΙSSES, Bang on a Can All-Stars, Eleanor Friedberger, DJ Alex Cruz, Susan Deyhim, και πολλοί άλλοι συνθέτουν ένα μουσικό μείγμα που θα ικανοποιήσει την πλειονότητα των επισκεπτών.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί επίσης μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση μεταξύ του αρχιτέκτονα Renzo Piano και του κριτικού αρχιτεκτονικής των "New York Times", Michael Kimmelman, η οποία συνδυάζεται με την έκθεση αρχιτεκτονικής "Piece by Piece - Renzo Piano Building Workshop" που φιλοξενείται στον Φάρο έως τις 23 Ιουλίου.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος δίνουν το δικό τους διακριτό στίγμα στις εκδηλώσεις. Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει με δύο παραστάσεις του έργου του Γιώργου Κουμεντάκη «Έσσεται ήμαρ» σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, ενώ ο Αντώνης Φωνιαδάκης χορογραφεί μια διττή παράσταση και μοιράζει τη βραδιά στους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και χορευτές του σύγχρονου χορού από την ελεύθερη σκηνή, υπό τους υποβλητικούς ήχους του Philip Glass. Αντίστοιχα, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, συμμετέχει με την διαδραστική έκθεση «Σημεία Ανάγνωσης», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της καλοκαιρινής της εκστρατείας, και μία σειρά ομιλιών ποικίλης θεματολογίας.

Για τους λάτρεις της φυσικής άσκησης υπάρχει ο καθιερωμένος πλέον αγώνας δρόμου «SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον», που υλοποιείται από την ΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος. Φέτος οργανώνονται δύο διαφορετικές διαδρομές, 10 και 6 χιλιομέτρων, καθώς και μία διαδρομή 1 χιλιομέτρου για αθλητές των Special Olympics.

Στην ενότητα του χορού, η Αμερικανίδα χορογράφος και performer Elizabeth Streb, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ομάδα Streb Extreme Action για πέντε παραστάσεις και αναμετράται με τη βαρύτητα, στον Λαβύρινθο του ΚΠΙΣΝ.

Ξεχωρίζει επίσης το έργο Antigone in Ferguson από το Τheatre of War/Το Θέατρο του Πολέμου, το οποίο πραγματεύεται τα περιστατικά αστυνομικής βίας και τον φυλετικό ρατσισμό, βασισμένο σε μία ιδέα του σκηνοθέτη και δημιουργού του Θεάτρου του Πολέμου, Bryan Doerries, ο οποίος συνέλαβε τη θεραπευτική δύναμη της αρχαίας τραγωδίας, στο σύνδρομο μετατραυματικού στρες σε βετεράνους.

Τέλος, στις υπόλοιπες δράσεις βλέπουμε επίσης το σιμουλτανέ παιχνίδι σκάκι του κορυφαίου Garry Kasparov με 15 νεαρούς πρωταθλητές της χώρας μας και τα δημιουργικά και ψυχαγωγικά προγράμματα μαγείας, που συναντιούνται στον Λαβύρινθο και την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, από τον ταχυδακτυλουργό Mark Mitton. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι χώροι του ΚΠΙΣΝ θα είναι ανοιχτοί από τις 06.00 το πρωί έως τη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα