Ανοίγουν ξανά τα σινεμά στη Σαουδική Αραβία μετά από 35 χρόνια

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δημόσιοι κινηματογράφοι έλαβαν άδεια επαναλειτουργίας για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια απαγόρευσης. Ετσι, τα πρώτα σινεμά αναμένεται να λειτουργήσουν στο συντηρητικό βασίλειο από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Οι κινηματογράφοι απαγορεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '80 κατόπιν πιέσεων από τους Ισλαμιστές, όταν άρχισε να ισχύει στη Σαουδική Αραβία αυστηρός θρησκευτικός νόμος που απαγόρευε τα δημόσια θεάματα και άλλες μορφές διασκέδασης σε χώρους όπου συνευρίσκονταν άνδρες και γυναίκες.

Τώρα, ο

32χρονος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, φέρνει σειρά μεταρρυθμίσεων, χαλαρώνοντας πολλούς τέτοιου είδους περιορισμούς, ενώ α του χρόνου σχεδιάζεται και η άρση της απαγόρευσης οδήγησης για τις γυναίκες. Ως επιχείρημα προβάλλεται η ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης της βιομηχανίας της διασκέδασης, πόσο μάλλον μετά το πλήγμα που υπέστη άπω τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

«Η επαναλειτουργία των κινηματογράφων θα επιδράσει ως καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη και τη διαφοροποίησης της οικονομίας», ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Αουάντ μπιν Σάλεχ Αλαουάντ. «Με την ανάπτυξη ενός ευρύτερου πολιτιστικού τομέα θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες εκπαίδευσης, ενώ θα εμπλουτιστούν και οι επιλογές ψυχαγωγίας του Βασιλείου».

Μέχρι το 2030, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να ανοίξει πάνω από 300 κινηματογράφους με πάνω από 2.000 οθόνες, όπως αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης, προβλέποντας ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου μπορεί να συνδράμει με πάνω από 90 δισ. ριάλ (24 δισ. δολ.) στηνν οικονομία της χώρας και να δημιουργήσει 30.000 μόνιμες θέσεις εργασίας ως το 2030.

Keywords
Τυχαία Θέματα