Οι επενδυτές μπροστά στις πιο απότομες αυξήσεις επιτοκίων μετά το 2006

Οι οικονομολόγοι της Wall Street ενημερώνουν τους επενδυτές για την μεγαλύτερη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για μια περίοδο πάνω από δέκα χρόνια.

Με την παγκόσμια οικονομία να εισέρχεται από το 2011 σε μια περίοδο ισχύος, οι Citigroup Inc. και JPMorgan Chase & Co. προβλέπουν ότι τα μέσα επιτόκια στις προηγμένες οικονομίες θα ανεβούν τουλάχιστον κατά μια μονάδα (1%), εξέλιξη που θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2006.

Όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση που την επόμενη χρονιά θα γιορτάσει

την 10η επέτειό της στις ΗΠΑ, η Bloomberg Economics προβλέπει ότι οι καθαρές αγορές ενεργητικού από τις κύριες κεντρικές τράπεζες θα μειωθούν στα επίπεδα των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2018, από 126 δισεκατομμύρια δολάρια το Σεπτέμβριο και θα γυρίσουν σε αρνητικό πρόσημο το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Αυτό αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη, συγχρονισμένη παγκόσμια επέκταση, τελικά αρκετά ισχυρή (αν και όχι εκρηκτική) ώστε να τονώσει τον πληθωρισμό. Η δοκιμασία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, θα είναι αν μπορούν να συνεχίσουν να υποχωρούν χωρίς να αποθαρρύνουν τη ζήτηση ή την ταλάντωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων.

"Το 2018 είναι η χρονιά κατά την οποία έχουμε αληθινή αυστηροποίηση", δήλωσε ο Ebrahim Rahbari, διευθυντής του τμήματος διεθνούς οικονομίας της Citigroup στη Νέα Υόρκη. «Θα συνεχίσουμε την τωρινή πορεία όπου οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορούν να αντιμετωπίσουν αρκετά καλά τη νομισματική πολιτική, αλλά ίσως αργότερα μέσα στο έτος ή το 2019, η νομισματική πολιτική θα αποτελέσει έναν από τους πιο περίπλοκους παράγοντες».

Keywords
Τυχαία Θέματα