Ανοίγοντας την πόρτα της τράπεζας στους startupers

Κακά τα ψέματα, ούτε τα βραβεία των διαγωνισμών, αλλά ούτε το κυνήγι της μεγάλης επιχειρηματικής ευκαιρίας διά των διαγωνισμών αποτελούν – στο συγκεκριμένο χρόνο και τόπο-τη διέξοδο για την επόμενη ημέρα των νέων επιστημόνων και επαγγελματιών που συναποτελούν τις ιδρυτικές ομάδες των startups.

Και αυτό γιατί ούτε τα βραβεία με τα χρηματικά ποσά που τα συνοδεύουν αρκούν για να καλύψουν την ζήτηση, ούτε πολύ περισσότερο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες κυκλοφορούν ελευθέρως στους δρόμους. Περιορισμένοι

πόροι, περιορισμένα πράγματα.

Οι διαγωνισμοί, τα βραβεία, οι επιχειρηματικές «ανακαλύψεις» σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ταλέντων, οι συμμετοχές και οι χρηματοδοτήσεις των επενδυτών είναι όλα καλά και άγια πράγματα. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν περισσότερα. Αλλά... Πάντα, υπάρχει και ένα «αλλά». Το «αλλά» αυτό ενισχύθηκε μέσα μου ακούγοντας τον Σωτήρη Συρμακέζη - γενικός διευθυντής και Group Chief Digital Officer της Eurobank- να ξεδιπλώνει ορισμένες σκέψεις για τις δυνατότητες ανάπτυξης μιας fin tech σκηνής στη χώρα μας σε μια φιλική δημοσιογραφική συνάντηση με μια σπιτική λεμονάδα ανά χείρας (με αφορμή την διοργάνωση του Beyond Hakathon στα τέλη του μήνα, από τις 24 μέχρι και τις 26 Ιουνίου).

Το πρώτο που συγκράτησα ήταν η δυνατότητα το ταλέντο και η ιδέα να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν στην συνέχεια (δηλαδή μετά και το τέλος του FinTech διαγωνισμού) μέσα στο περιβάλλον της ίδια της τράπεζας και να βρουν μπροστά τους μια ικανή δέσμη διαφορετικών επιλογών. Μία από αυτές θα είναι να δουλέψουν μαζί με την Τράπεζα, να συμπράξουν και η ομάδα να δει την ιδέα της να μετασχηματίζεται σε προϊόν η υπηρεσία και να ενσωματώνεται στην γκάμα των προίόντων και υπηρεσιών της ίδιας της τράπεζας. Μια δεύτερη δυνατότητα είναι να δουλέψει μέσα στο περιβάλλον της τράπεζας, να έχει την δυνατότητα της όσμωσης με λειτουργίες, συστήματα κλπ αλλά και τσεκαρίσματος της ιδέας προκειμένου εκείνη να μετασχηματισθεί σε προϊόν ή υπηρεσία που μπορεί να πωληθεί απευθείας στο ευρύ πελατολόγιο της τράπεζας. Μαζί με αυτά τα δύο παραδείγματα υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί και παραλλαγές που παίζουν...

Με λίγα λόγια, μια καταπληκτική δυνατότητα επαγγελματικής διεξόδου για νέους επιστήμονες και επαγγελματίες που ψάχνουν την τύχη τους και αγωνίζονται για τις ιδέες τους με ενθουσιασμό, επιμονή, υπομονή και μεράκι.

Δεν μου πολυαρέσουν τα τεχνικά και τα διαδικαστικά – άλλωστε ούτε είμαι, ούτε το παίζω και developer... Παρόλα αυτά καλό είναι να γραφτούν και δύο λόγια για τον ίδιο τον διαγωνισμό που διοργανώνει η Eurobank και θα έχει και περιφερειακό χαρακτήρα με συμμετοχές ομάδων από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες αλλά και άρωμα Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα ο διαγωνισμός με την ονομασία "Beyond Hackathon" θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Ιουνίου 2016 στον πολυχώρο The Hub Events στα Πετράλωνα σε συνεργασία με το Found.ation και τοThe Cube.

Ο διαγωνισμός αποτελεί την πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλιών που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το νεοσύστατο Κέντρο Καινοτομίας της Eurobank με στόχο να ενθαρρύνει, να καλλιεργήσει και να προάγει την ανοιχτή καινοτομία στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (Financial Technology – Fintech) δουλεύοντας συνεργατικά με την κοινότητα των start-ups.

Τον διαγωνισμό υποστηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά, παγκόσμιοι ηγέτες της τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ελληνικοί επιχειρηματικοί φορείς αλλά και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού οι ομάδες που θα δημιουργηθούν από Software Developers, Marketers, Designers & Business Developers θα κληθούν σε 48 ώρες να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν προϊόντα και υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και το API της Τράπεζας, με τελικό στόχο την μεταμόρφωση της σημερινής εμπειρίας του πελάτη. Επίσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες από διεθνούς φήμης ομιλητές σε θέματα τεχνολογίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αλλά και να δεχτούν mentoring από περισσοτέρους από 20 ειδικούς (στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες) σε θέματα τεχνολογίας, επιχειρηματικότητας, βιομηχανικού σχεδιασμού κλπ .

Με βάση τον προγραμματισμό το απόγευμα της Κυριακής 26/6 οι ομάδες θα παρουσιάσουν την ιδέα τους σε ένα πάνελ αξιολογητών αποτελούμενο από επιχειρηματίες, Venture Capitalists και υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank, διεκδικώντας ένα από τα τρία χρηματικά βραβεία που διαθέτει η Τράπεζα στους διακριθέντες (5.000€, 3.000€ και 2.000€ αντίστοιχα). Βάσει της αξιολόγησης της κριτικής επιτροπής και συγκεκριμένων προυποθέσεων οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προωθηθεί ταχύτερα η αίτηση τους στο πρόγραμμα Startupbootcamp Fintech London καθως και να αναπτύξουν περαιτέρω το προϊόν τους σε συνεργασία με την Eurobank.

Keywords
Τυχαία Θέματα