Κύπρος: Μειώνεται ο φόρος στην ακίνητη περιουσία

Τη μείωση του φορολογικού βάρους στην ακίνητη ιδιοκτησία εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, με την απόφαση έχει πραγματοποιηθεί άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης και ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Με αφορμή υποχρέωσή μας που απορρέει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για επιβολή ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες οικοπέδων

οικοδομήσιμης γης στα πλαίσια όμως εμπορικών συναλλαγών με συντελεστή 19%, πράξη που θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα για το κράτος περίπου 24 εκατ, έχουμε αποφασίσει ως αντιστάθμισμα που ξεπερνά κατά πολύ αυτό το νέο έσοδο, μεταξύ άλλων μείωση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας στο μισό τοις χιλίοις από ένα τοις χιλίοις που είχε αρχικά προταθεί και ταυτόχρονα πλήρη κατάργηση του δημοτικού και κοινοτικού τέλους επί της ακίνητης ιδιοκτησίας», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης

Αυτό, είπε, μειώνει τα φορολογικά έσοδα από την κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας από τα 103 εκατ. στα 45 εκατ. δηλαδή πέραν του μισού.

Αν κάποιος συνυπολογίσει τα 24 εκατ. από τον ΦΠΑ και πάλι υπάρχει σημαντική μείωση της φορολογίας κατά πολλά εκατομμύρια.

Πιο αναλυτικά, η νέα πρόταση προβλέπει τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

1. Επιβολή του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας στη βάση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης της τάξης του 0.5‰, αντί 1.0‰ που είχε αρχικά προταθεί, επί των τιμών της τελευταίας γενικής εκτίμησης που διενεργείται σύμφωνα με τον περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμο.

2. Διατήρηση των ποσοστών έκπτωσης ύψους 20% για έγκαιρη ηλεκτρονική πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας μέσω διαδικτύου ή μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων και έκπτωση ύψους 17.5% για έγκαιρη πληρωμή στα ταμεία του Τμήματος Φορολογίας.

3. Φορολογίες ύψους μέχρι €25 ανά ιδιοκτήτη που προκύπτουν από την ενιαία φορολόγηση, δεν θα απαιτούνται ούτε θα καταβάλλονται. Η συγκεκριμένη ρύθμιση απαλλάσσει πλήρως περίπου το 19% των ιδιοκτητών.

4. Πλήρη κατάργηση του Δημοτικού και Κοινοτικού Τέλους που επιβάλλεται σε επίπεδο Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως είχε αρχικά προταθεί.

5. Μείωση των μεταβιβαστικών τελών στο 50% για όλες τις πωλήσεις ακινήτων. Πρόκειται για μονιμοποίηση της ρύθμισης που είχε εφαρμοστεί με προσωρινή ισχύ μέχρι την 31/12/2016 και η οποία αναμένεται να συνεχίσει να συμβάλει στη μείωση του όγκου των μη εκδομένων τίτλων από τους ιδιοκτήτες καθώς και του όγκου των συσσωρευμένων τίτλων που δεν έχουν παραληφθεί από τους αγοραστές ακίνητης περιουσίας.

6. Επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή ύψους 19% στις αγοραπωλησίες "γηπέδων προς οικοδόμηση".

Keywords
Τυχαία Θέματα