Άνοδος στην Ευρώπη με οδηγό τράπεζες και μετοχές λιανικής

Σε θετικό έδαφος από το άνοιγμα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά το χθεσινό κλείσιμο σε επίπεδα ρεκόρ στη Wall Street, χάρη και στις ισχυρές επιδόσεις των τραπεζικών μετοχών. Στο μεταξύ, το ψηφιακό νόμισμα bitcoin ξεπέρασε και το όριο των 10.000 δολαρίων, φθάνοντας κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα 10.813 δολάρια το ένα. Κέρδη και για τη στερλίνα μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου ότι Βρετανία και ΕΕ έφτασαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για το κόστος εξόδου της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο ο λογαριασμός ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ περίπου.

Ο πανευρωπαϊκός

Stoxx600 άνοιξε με άνοδο 0,61% ενώ λίγη ώρα νωρίτερα σημείωνε άνοδο σχεδόν 0,80%, με σχεδόν όλους τους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε θετικό πρόσημο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE100 -0,59%, στη Φρανκφούρτη ο DAX +0,95%, στο Παρίσι ο CAC40 +0,68%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB +0,71%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX35 +1,28%.

Τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφονται στις τραπεζικές μετοχές με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται άνω του 1,4% εν μέσω πληροφοριών για κινήσεις αναδιάρθρωσης. Η Deutsche Bank ανέφερε πως τα σχέδια ανάκαμψης της επενδυτικής τραπεζικής θα χρειαστούν άλλα δύο με τρία χρόνια. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας προσπαθεί να σταθεροποιηθεί μετά από μια σειρά σκανδάλων και μηνύσεων που την ταλάνισαν την προηγούμενη χρονιά. Η μετοχή της σημειώνει 1,2% άνοδο.

Ανοδος και γαι τις μετοχές του κλάδου λιανικής κατά 1,3%. Καλές και σήμερα οι επιδόσεις της βρετανικής Ocado που χθες έκανε ράλι 20%. Το πρωί η HSBC αναβάθμισε την τιομή στόχο για τη μετοχή, οδηγώντας την σε άνοδο άνω του 2,2%.

Στην Ασία, επικράτησαν μεικτά πρόσημα μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Πιόνγιανγκ η οποία δήλωσε ότι μπορεί να πλήξει το σύνολο των ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών και σήμερα το bitcoin με τα αλλεπαλληλία ρεκόρ που καταγράφει. Από την Παρασκευή έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 20%, ξεπερνώντας τα 10.000 δολ. Αρκεί να σκεφτεί ότι επτά χρόνια πριν, αποτιμάτο στα 6 σεντς...

Στα μάκρο της ημέρας, σηνειώθηκε περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης που μετρά την οικονομική εμπιστοσύνη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 0,5% στις 114,6 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ δημοσιοποίησε την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Report), στην οποία προειδοποιεί τους διαχειριστές κεφαλαίων για σημαντική πιθανότητα μεγάλης διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, μετά τα αλλεπάλληλα ράλι των τελευταίων μηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα