Άνοδος στην Ασία στον απόηχο της απόφασης της BoE

Σε θετικό έδαφος κλείνουν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας στον απόηχο της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2009.
Ωστόσο, η εικόνα των κερδών αναμένεται να ανατραπεί από τα κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί.

Ο ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο 0,39%

με τον δείκτη για τις πρώτες ύλες να ενισχύεται νωρίτερα 0,95% . Ο ιαπωνικός Nikkei με πτώση 0,44%, ενώ στην κορεατική χερσόνησο ο Kospi ενισχυόταν νωρίτερα κατά 0,59%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωνε άνοδο 1,31%. Οριακές απώλειες στην Κίνα με τον Shanghai Composite να χάνει 0,02%.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις ασιατικές αγορές, με τα futures του αμερικανικού αργού να πέφτουν κατά 0,45% στα 41,74 δολ/βαρέλι, ενώ το Μπρεντ υποχώρησε κατά 0,52% στα 44,06 δολ/βαρέλι.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε χθες το βασικό της επιτόκιο στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,25% από 0,5% προηγουμένως σε μια επιθετική προσπάθεια να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στον απόηχο του Brexit. Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει ξανά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο είχε παγώσει από το 2012 και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να αγοράσει εταιρικά ομόλογα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ακολουθεί το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών οι οποίες έχουν οδηγήσει τα επιτόκια τους σε ιστορικά χαμηλά και αγοράζουν κρατικά ομόλογα και άλλους τίτλος για να τονώσουν την οικονομία ανάπτυξη.
Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες μειώσεις των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμένει κάτω από τον επίσημο στόχο του 2%-3% μέχρι το 2018. Η κεντρική τράπεζα μείωσε την Τρίτη το επιτόκιο της κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 1,50%.
Σημαντικές απώλειες για τη στερλίνα που έκανε διακυμάνσεις από το 1,330 έναντι του δολαρίου μέχρι και κάτω από το 1,316, μετά την απόφαση της ΒοΕ. Νωρίτερα σήμερα διαπραγματευόταν στο 1,3127 δολ..

Στο μεταξύ, το σημερινό ενδιαφέρον εστιάζει στην ανακοίνωση των στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, την ώρα που ξανανοίγει η συζήτηση για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τους επόμενους μήνες. Αξιωματούχοι της τράπεζας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η αύξηση να γίνει εντός του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα