Άνδρος: Γνωρίστε την αρχόντισσα των Κυκλάδων

Το βορειότερο νησί των Κυκλάδων έχει μια χαρακτηριστική ομορφιά, όπως όλα τα «αδελφάκια» του, η οποία εντοπίζεται στα σπιτάκια και τις μικρές εκκλησιές, στους περιστερώνες και τα τρεχούμενα νερά, στο όμορφο φυσικό τοπίο, στις γνωστές και άγνωστες -πραγματικά υπέροχες- παραλίες και, φυσικά, στις τοπικές συνταγές.

Το τοξωτό γεφύρι στη Χώρα

Γνωρίζοντας το νησί
Ξημερώματα Σαββάτου και το ξυπνητήρι χτυπάει στις 06:05. Ενώ ο υγιώς διασκεδάζων κόσμος τέτοια ώρα ετοιμάζεται για έναν

τελευταίο γύρο ποτών ή έστω γυρίζει σπίτι για ύπνο, εγώ σηκώθηκα και οδήγησα μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας να πάρω το καράβι για την Άνδρο. Μόλις 2 ώρες αργότερα περπατούσα στο λιμάνι της, το Γαύριο! Ήδη, πριν μπει το καράβι στο λιμάνι και κοιτώντας από μακριά τα λευκά σπιτάκια ξέρεις ότι είσαι στις Κυκλάδες. Όμορφο το λιμάνι του Γαυρίου, μικρό, καθαρό, περιποιημένο, με τουριστικά μαγαζιά κατά μήκος της ακτής και τα απαραίτητα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων. Δεν υπάρχουν πολλά να δεις μέσα στον οικισμό βέβαια, ένα πέρασμα αρκεί για να καταλάβεις ότι αποτελεί ουσιαστικά την αφετηρία για μια περιήγηση στο νησί!

Σημαντικό: η Άνδρος χρειάζεται μέσο μετακίνησης, είναι πολλά τα όμορφα μέρη που πρέπει να ανακαλύψεις και πολλά τα χιλιόμετρα που θα χρειαστεί να καλύψεις!

Το Μπατσί νωρίς το πρωί, πριν ξεκινήσει η κίνηση...

Φεύγοντας από το Γαύριο, σε πολύ κοντινή απόσταση, βρίσκεται το χωριουδάκι του Αγίου Πέτρου, χαρακτηριστικό και αξιοθέατο του οποίου είναι ένας πύργος που χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο και εικάζεται ότι υπήρξε παρατηρητήριο. Συνεχίζοντας το ταξίδι σου, θα σε μαγέψει η όμορη και χαλαρωτική διαδρομή με το καταπράσινο τοπίο από τη μία και τη θάλασσα να λαμπυρίζει από την άλλη! Επόμενος σταθμός το Μπατσί, που μαζί με τη Χώρα είναι τα πιο τουριστικά μέρη του νησιού. Η παραλία του δεν είναι ότι πιο όμορφο έχει να επιδείξει το νησί αλλά τα πολυάριθμα εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια που συναντάς εκεί συγκεντρώνουν όλες τις ώρες τουρίστες όλων των ηλικιών. Στα νότια του Μπατσίου βρίσκεται και η Παλαιόπολη, η παλιά πρωτεύουσα της Άνδρου. Αξίζει μια επίσκεψη στο μικρό χωριουδάκι που βρίσκεται εκεί, χτισμένο στην πράσινη πλαγιά του βουνού, ενώ τα ευρήματα των ανασκαφών της Παλαιόπολης μπορείς να τα θαυμάσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το όμορφο εκκλησάκι του Αγ. Κυπριανού στην ομώνυμη παραλία

Πιο νότια βρίσκεις το Κόρθι και τη γύρω περιοχή: ένα μέρος νοσταλγικό που θυμίζει εποχές ήρεμων διακοπών, όπου όλα μοιάζουν να κυλούν αργά και απλά... Συμπαθητικά ταβερνάκια και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλα υπό τη σκιά του Πάνω Κάστρου. Εκεί κοντά βρίσκεται και η πιο διάσημη παραλία του νησιού με το παρεξηγημένο όνομα "της Γριάς το Πήδημα". Ο θρύλος λέει ότι οι Τούρκοι, μην μπορώντας να καταλάβουν το κάστρο του Κορθίου, έστειλαν το βράδυ μια ηλικιωμένη γυναίκα μαζί με την έγκυο κόρη της να ζητήσουν φιλοξενία από τους Έλληνες που ήταν ταμπουρωμένοι μέσα στα τείχη του κάστρου. Το βράδυ, λοιπόν, η ηλικιωμένη γυναίκα άνοιξε κρυφά την πόρτα και οι Τούρκοι μπήκαν μέσα σκοτώνοντας όλους τους κατοίκους. Η γυναίκα, όμως, μετανιωμένη για την πράξη της, αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα, κοντά στην ομώνυμη παραλία.

Η Χώρα της Άνδρου είναι απλά πανέμορφη!

Διαβάστε περισσότερα στο olivemagazine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα